Om du utsätts för tandtrauma

Skador mot mun tänder, tandtrauma, är vanligare bland barn men drabbar även vuxna. För att kunna rädda tanden är det viktigt att följa de råd som finns. Det är dessutom viktigt att söka vård akut.  

 

Vi pratar ofta om skador mot mun hos barn, men det är också något som kan drabba vuxna. Vid olyckor kan ibland skador mot tänder och mun uppstå. Det är viktigt att snabbt uppsöka tandvård för att öka möjligheterna för att kunna rädda tanden. Ett tandtrauma behöver nästan alltid behandlas på något vis.  

Tandtrauma blöder ofta mycket 

När en person skadar området runt mun och tänder är det vanligt att det blöder mycket. Det är ofta inte så farligt som det först verkar men patienten tenderar att tro att det är väldigt allvarligt på grund av mängden blod. Självklart ska du söka vård direkt för att undersöka skadan, men om möjligt bör du skölja eller tvätta av det skadade området innan så att du själv kan se var skadan skett. 

Det är ofta smärtsamt att skada en tand, vilket också är en anledning till att snabbt uppsöka vård.  

Försäkring 

En tandskada kan bli kostsam och därför är det fördelaktigt att se över dina försäkringar, många försäkringsbolag erbjuder tandförsäkring medan det hos andra ingår i personförsäkring för olycksfall. Vissa försäkringar täcker också läkarbesök samt resor relaterat till din tandskada.  

Symptom 

Om din tand värker efter skadan bör du uppsöka vård, ha också i åtanke att vissa symptom inte uppkommer direkt. Andra symptom på att din tand är skadad är: 

  • Tanden sitter lösare än andra tänder 
  • Tanden ändrar färg 
  • Det blöder från tandköttet som omringar tanden 
  • Det ilar och lämnar ett obehag i tanden 

Hur söker jag vård för min skadade tand? 

Om din tand råkat ut för ett trauma är det viktigt att snabbt uppsöka tandvård. Ring direkt till kliniken och berätta om vad som hänt. Då kommer du först att få en akuttid bokad. Där berättar du om tandproblematiken och tandläkaren kommer att undersöka situationen i din mun. I vissa fall kan en mer omfattande undersökning göras, för att bland annat kunna ta röntgenbilder på munnen.  

När tandläkaren kommit fram till vad som skett och skadans omfattning kommer du få information om eventuell vidare behandling. På Aqua Dental Express kan du välja om du vill påbörja behandlingen direkt eller om du vill komma tillbaka till ett senare tillfälle, förutsatt att åtgärden är möjlig att genomföra direkt.  

Behandling av skadad tand 

Om en bit av tanden slagits ut är den första lösningen att limma tillbaka tanden. Om det inte är möjligt brukar tandläkaren skapa en tillfällig plastfyllning och bygga upp tanden med. Plastfyllningen brukar därefter bytas ut mot något mer permanent, exempelvis en skalfasad i porslin. 

Om tanden sitter löst kan tanden ibland, om man har tur, läka av sig själv och åter fästa i käkbenet. Tandläkaren kan hjälpa läkningsprocessen med en specifik tråd för att fixera tanden. Tråden brukar sitta i cirka tre veckor innan den plockas bort.  

Om tanden har slagits ut försöker tandläkaren först att sätta tillbaka tanden, det kräver dock att tanden förvarats rätt och att den inte tagit skada. Tanden fixeras med en fixationstråd och plast för att kunna läka på plats. Om tanden inte går att sätta tillbaka rekommenderas du att skaffa ett implantat eller en protes.  

Det viktigaste att komma ihåg är att om du misstänker att en skada skett på dina tänder bör du söka vård för tänderna ocks, det är lätt att vid en olycka endast vända sig till sjukhus. Är situationen livshotande ska du ringa 112 och inte en akut tandläkare.  

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
Täby - Stockholm
Stora Marknadsvägen 15
Stureplan - Stockholm
Riddargatan 12A
Danmarksgatan 46
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Minska risken för akuta behov med regelbunden tandvård

Uncategorized Att besöka tandläkaren regelbundet är viktigt. Genom regelbundna besök minskar du risken att drabbas av akuta eller omfattande problem med tänderna. Att skjuta upp tandläkarbesök på grund av exempelvis tandvårdsrädsla eller sämre ekonomiska tider kan orsaka mer problem och bli mer kostsamt i längden. Så ofta ska du gå till tandläkaren Hur ofta du behöver […]

Sambandet mellan huvudvärk och tandvärk

Uncategorized Både huvudvärk och tandvärk är tillstånd som kan ge påtagliga besvär. Smärtan beror oftast på skilda orsaker, men ibland kan det finnas ett samband mellan huvudvärk och tandvärk. Refererad smärta kallas det när smärtan upplevs i en del av kroppen, men källan till smärtan egentligen sitter någon annanstans. Om du lider av en infekterad tand […]

Slå ut eller slå av en tand – så ska du agera

Uncategorized Om du slagit ut eller slagit av en tand är det viktigt att träffa en tandläkare så snart som möjligt. Ju tidigare du uppsöker tandvården, desto större är möjligheterna att rädda tanden. Det är vanligt att tänder slås ut eller skadas i olyckor. Det är viktigt att alltid uppsöka tandvården om tänderna skadats i en […]

Akut tandvård under högtider

Uncategorized Akuta tandproblem tar inte hänsyn till högtider och ledighet och tandvärk kommer sällan lägligt. Men om oturen är framme har Aqua Dental öppet och kan ta emot dig under hela julhelgen, utan extra avgifter. I Stockholm har vi stor beredskap för akuta besök och kan ta emot dig med kort varsel 365 dagar om året, […]

Låt inte ditt ATB gå förlorat

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Låt inte ditt ATB gå förlorat Varje år delas ett bidrag ut från Försäkringskassan som ska uppmuntra till regelbundna tandläkarbesök och underlätta dina tandvårdskostnader. Bidraget delas ut den 1 juli varje år från och med det år du fyller 24. Många är omedvetna om tandvårdsbidraget och hur stor ersättningen är.  Det allmänna tandvårdsbidraget, som ofta […]

Ilningar i tänderna

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Ilningar i tänderna Ilningar i tänderna kan orsaka svår smärta. Ilningar är vanligt förekommande vid omfattande och obehandlad karies men kan även förekomma när tänderna utsätts för kyla.   I stort sett alla människor drabbas av ilningar i tänderna någon gång i livet. Det brukar kännas som en kall strålning genom tanden och brukar försvinna lika […]

Vad ingår i akut tandvård?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Vad ingår i akut tandvård? En viktig del i att vår mun ska kunna hålla oss friska och må bra är tillgängligheten till akut tandvård. Men vad är egentligen akut tandvård och vad ingår i den?  Vi vet aldrig när behovet av akut tandvård dyker upp. Vi kan råka ut för en olycka eller plötsligt […]