Om du utsätts för tandtrauma

Skador mot mun tänder, tandtrauma, är vanligare bland barn men drabbar även vuxna. För att kunna rädda tanden är det viktigt att följa de råd som finns. Det är dessutom viktigt att söka vård akut.  

 

Vi pratar ofta om skador mot mun hos barn, men det är också något som kan drabba vuxna. Vid olyckor kan ibland skador mot tänder och mun uppstå. Det är viktigt att snabbt uppsöka tandvård för att öka möjligheterna för att kunna rädda tanden. Ett tandtrauma behöver nästan alltid behandlas på något vis.  

Tandtrauma blöder ofta mycket 

När en person skadar området runt mun och tänder är det vanligt att det blöder mycket. Det är ofta inte så farligt som det först verkar men patienten tenderar att tro att det är väldigt allvarligt på grund av mängden blod. Självklart ska du söka vård direkt för att undersöka skadan, men om möjligt bör du skölja eller tvätta av det skadade området innan så att du själv kan se var skadan skett. 

Det är ofta smärtsamt att skada en tand, vilket också är en anledning till att snabbt uppsöka vård.  

Försäkring 

En tandskada kan bli kostsam och därför är det fördelaktigt att se över dina försäkringar, många försäkringsbolag erbjuder tandförsäkring medan det hos andra ingår i personförsäkring för olycksfall. Vissa försäkringar täcker också läkarbesök samt resor relaterat till din tandskada.  

Symptom 

Om din tand värker efter skadan bör du uppsöka vård, ha också i åtanke att vissa symptom inte uppkommer direkt. Andra symptom på att din tand är skadad är: 

  • Tanden sitter lösare än andra tänder 
  • Tanden ändrar färg 
  • Det blöder från tandköttet som omringar tanden 
  • Det ilar och lämnar ett obehag i tanden 

Hur söker jag vård för min skadade tand? 

Om din tand råkat ut för ett trauma är det viktigt att snabbt uppsöka tandvård. Ring direkt till kliniken och berätta om vad som hänt. Då kommer du först att få en akuttid bokad. Där berättar du om tandproblematiken och tandläkaren kommer att undersöka situationen i din mun. I vissa fall kan en mer omfattande undersökning göras, för att bland annat kunna ta röntgenbilder på munnen.  

När tandläkaren kommit fram till vad som skett och skadans omfattning kommer du få information om eventuell vidare behandling. På Aqua Dental Express kan du välja om du vill påbörja behandlingen direkt eller om du vill komma tillbaka till ett senare tillfälle, förutsatt att åtgärden är möjlig att genomföra direkt.  

Behandling av skadad tand 

Om en bit av tanden slagits ut är den första lösningen att limma tillbaka tanden. Om det inte är möjligt brukar tandläkaren skapa en tillfällig plastfyllning och bygga upp tanden med. Plastfyllningen brukar därefter bytas ut mot något mer permanent, exempelvis en skalfasad i porslin. 

Om tanden sitter löst kan tanden ibland, om man har tur, läka av sig själv och åter fästa i käkbenet. Tandläkaren kan hjälpa läkningsprocessen med en specifik tråd för att fixera tanden. Tråden brukar sitta i cirka tre veckor innan den plockas bort.  

Om tanden har slagits ut försöker tandläkaren först att sätta tillbaka tanden, det kräver dock att tanden förvarats rätt och att den inte tagit skada. Tanden fixeras med en fixationstråd och plast för att kunna läka på plats. Om tanden inte går att sätta tillbaka rekommenderas du att skaffa ett implantat eller en protes.  

Det viktigaste att komma ihåg är att om du misstänker att en skada skett på dina tänder bör du söka vård för tänderna ocks, det är lätt att vid en olycka endast vända sig till sjukhus. Är situationen livshotande ska du ringa 112 och inte en akut tandläkare.  

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.
Intresserad av ett tandimplantat?

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
Täby - Stockholm
Stora Marknadsvägen 15
Stureplan - Stockholm
Riddargatan 12A
Danmarksgatan 46
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Akut tandvård bör inte kosta extra

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Akut tandvård bör inte kosta extra Att vara i behov av akut tandvård är inte bara smärtsamt. Det är även jobbigt eftersom du inte kan planera för det. Då borde det dessutom inte påverka dig extra mycket ekonomiskt.    Om tänderna utsätts för ett trauma vid en olycka och om du drabbas av besvärlig tandvärk är det viktigt […]

Om din lagning med amalgam går sönder

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Om en amalgamlagning går sönder Amalgam har varit förbjudet sedan år 2009. Om din lagning går sönder bör du vända dig till en tandläkare för att konsultera hur du bör gå vidare och plocka bort amalgamlagningarna.  Amalgam är en blandning kvicksilver och andra metaller. Ämnet är förbjudet sedan år 2009. Många tror att det är på grund av hälsoskäl, men […]

Kan huskurer bota tandvärk?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Kan huskurer bota tandvärk? De flesta drabbas någon gång i livet av tandvärk. Det behöver inte betyda att någonting är fel, men det är viktigt att utesluta eventuella bakomliggande problem. Huskurer har inte visat sig ge effekt på tandvärkens bakomliggande orsaker och därför bör du uppsöka vård om värken inte gått över på två dygn. Tandvärk är ett vanligt förekommande problem. En av de vanligaste bakomliggande orsakerna är karies. Tandvärk i sig är inte farligt, men det visar ofta på att det finns ett bakomliggande problem. Om du lider av tandvärk i fler än två dagar rekommenderar […]

Vanliga åtgärder vid akut behandling

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Vanliga åtgärder vid akut behandling De allra flesta behöver någon gång i uppsöka tandvård akut. Vissa åkommor kan kräva akut behandling och andra besvär kan behöva lindras på att akutbesök för att vid ett senare tillfälle åtgärdas permanent.   I jämförelse med en vanlig undersökning kommer delundersökningen på akutbesöket främst att fokusera på det besvär du söker vård för. […]

Att skada och slå av tänder

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Att skada och slå av tänder Att slå av tänder eller på annat vis skada dem är ett allvarligt problem som ofta kräver akut behandling. Orsakerna till skadan kan vara många, men ju snabbare du söker vård desto större chans är det att tanden går att rädda.   Olyckor som drabbar tänderna är vanligt förekommande, även bland vuxna. […]

Tandskador hos barn och ungdomar

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Tandskador hos barn och ungdomar Om ditt barn utsätts för ett trauma mot munnen är det viktigt att söka vård omgående. Detta för att minska riskerna för permanenta skador på tänderna. Det är vanligt att barn och ungdomar råkar ut för skador mot tänderna. Det kan vara allt från slag mot munnen, idrottsrelaterade skador till […]

Visdomständer som gör ont

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Visdomständer som gör ont Visdomständerna sitter längt bak i tandraden. Om de växer fram brukar de bryta igenom vid 18 -25 års åldern. Ibland kan de även orsaka ordentliga besvär. Vissa har anlag för att få alla fyra visdomständer medan andra saknar anlag helt eller delvis. Om man får alla fyra visdomständer har en vuxen […]

Det här är tandvårdsrädsla

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Det här är tandvårdsrädsla Tandvårdsrädsla  Hälften av Sveriges befolkning lider av tandvårdsrädsla. Med tanke på det är också många tandläkare vana av att behandla patienter som känner oro inför sitt besök. Det finns också en del saker du själv kan tänka på för att lindra oron.    Vad är tandvårdsrädsla?  Tandvårdsrädsla är precis vad det låter […]