Tandköttsinflammation

tandköttsinflammation

Om du har ont i tandkött eller om det blöder kan du ha en tandköttsinflammation. Tandköttsinflammation kan, om det förblir obehandlat, leda till tandlossning. 

 

Tandköttsinflammation kallas även för gingivit och är i sig inte ett farligt tillstånd. Men om en inflammation i tandköttet inte behandlas kan det leda till mer allvarliga tandsjukdomar som tandlossning. Därför ska du alltid uppsöka en tandläkare för att få hjälp med eventuell behandling och diagnostisering.  

 

Vad är tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation är en sjukdom som påverkar tandköttet. Du kan märka av sjukdomen när du borstar tänderna, använder tandtråd eller när du biter på något hårt, vanligtvis i form av att tandköttet börjar blöda. Om tandköttsinflammation upptäcks i ett tidigt skede kan det behandlas och tandköttet kan läka, förutsatt att du bibehåller en god munhygien i kombination med regelbundna tandläkarbesök.  

 

Symtom på tandköttsinflammation

Symptomen på tandköttsinflammation kan variera men det finns några vanliga symtom att vara uppmärksam på. Om du upplever ihållande problem med nedanstående symtom bör du uppsöka vård.  

  • Blödande tandkött: Rött, svullet tandkött som blöder vid tandborstning eller användning av tandtråd kan vara ett tecken på tandköttsinflammation. 
  • Värkande tandkött: Smärta i tandköttet, särskilt vid användning av tandtråd, kan vara ett annat symptom på inflammation och förkommer ofta tillsammans med blödande tandkött. 
  • Tillbakadraget tandkött: Om du har drabbats av tillbakadraget tandkött har du förmodligen haft tandköttsinflammation ett tag. Det innebär att bakterier har samlats i de fickor som uppstått mellan tänderna och tandköttet.  
  • Dålig andedräkt: Dålig andedräkt kan också vara ett tecken på tandköttsinflammation.

 

När ska jag söka vård?

Tandköttsinflammation är ofta asymtomatiskt i ett tidigt skede så därför bör du, så fort du börjar uppvisa symtom, söka vård. Om du upplever ihållande problem med ditt tandkött, så som tillbakadraget tandkött, svullnad, rodnad eller blödning, bör du söka akut tandvård. Då får din tandläkare möjlighet att bedöma ditt vårdbehov och tillståndets omfattning.   

 

Vad orsakar tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation kan uppstå på grund av flera olika orsaker men den vanligaste orsaken till tandköttsinflammation är en bristande munhygien. Det bildas dagligen bakteriebeläggningar på våra tänder, även kallat plack. Plack samlas mellan och runt tänderna och måste tas bort varje dag. Om plack inte tas bort regelbundet kan det påverka tandköttet och orsaka en inflammation. Andra orsaker till tandköttsinflammation kan vara:  

  • Rökning: Om du röker minska blodcirkulationen i tandköttsvävnaden och tandköttet blir på så sätt mer känsligt för infektioner.  
  • Visdomständer: När visdomständerna bryter fram kan en delvis frambruten visdomstand ibland täckas av en tandköttsflik. Detta kan försvåra rengöringen och bakterier kan samlas där. Detta kan leda till att tandköttet blir inflammerat. En tandköttsinflammation vid en delvis frambruten visdomstand kallas för perikoronit.   
  • Bristfällig kost: Om du har en brist på C-vitamin kan du löpa ökad risk för att drabbas av en tandköttsinflammation.  
  • Sjukdomar som påverkar immunförsvaret: Om du har diabetes eller genomgår en cancerbehandling kan du lättare drabbas av tandköttsinflammation. 

 

Så behandlas tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation är vanligtvis enkelt att behandla i ett tidigt stadie och då är prognosen också oftast god. Tandläkaren rengör då det inflammerade området noggrant och undersöker eventuell risk för tandlossning. Därefter kommer du att få råd och tips om vilka steg din munvårdsrutin bör innehålla för att undvika framtida problem. Du kan ibland även bli rekommenderat att använda ett bakteriedödande medel.  

 

Trots att det kan gör ont att rengöra det inflammerade området, är det viktigt att göra det regelbundet. Om du rengör noggrant i området brukar en lindrig tandköttsinflammation bli bättre redan efter ett par dagar. Vid kraftig obehagskänsla eller överdriven blödning bör du återigen konsultera din tandläkare. Ibland kan antibiotika ordineras, men detta sker sällan.  

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.


Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

 

Kontakta Aqua Dental

010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

Vi Har Öppet Hela Sommaren

Akut tandvård Tandvärk Akut tandvård hela sommaren Det går inte att planera inför ett akutbesök. Därför har Aqua Dental öppet hela sommaren, precis som vanligt.   På sommaren ska man njuta av glass, sol och inte ha ont. Men vi vet att tandvärk kan komma plötsligt och då behöver man hjälp så fort som möjligt. Därför har vi […]

Tandböld: En Knöl På Tandköttet

Akut tandvård Tandböld En tandböld kan även kallas för abscess och innebär att var har samlats vid en tandrot. En tandböld kan vara mycket smärtsamt och bland annat orsaka symtom som tandvärk och svullnad.     En tandböld är en typ av tandinfektion och uppstår i död vävnad och infekterade tandköttsfickor. En tandböld orsakas av bakterier och kan, […]

Perikoronit: En Inflammation i Tandköttet Vid En Visdomstand

Akut tandvård Perikoronit Perikoronit är en inflammation i tandköttet vid en visdomstand. Inflammationen uppstår vanligtvis i samband med att en visdomstand inte har brutit fram helt. Tillståndet kan vara mycket smärtsamt och är en vanlig komplikation.    Perikoronit är ett av de vanligaste akuta tandbesvären som uppstår i samband med visdomständerna. Tillståndet förekommer främst hos personer i […]

På En Av Våra Tandvårdskliniker: Kan Vi Hjälpa dig 365 dagar Om Året

Tandläkare Tandvårdsklinik Vi på Aqua Dental erbjuder ett i princip komplett tandvårdsutbud på fler av våra tandvårdskliniker. Vi har även slopat den traditionella jour- och helgtaxan vilket innebär att ett besök på en tandvårdsklinik hos oss kostar lika mycket alla dagar i veckan alla tider på dygnet.    Hos oss på Aqua Dental kan du få […]

Fyra Snabba Fakta Om Tandköttsinflammation

Akut tandvård Fyra snabba fakta om tandköttsinflammation Tandköttsinflammation kan vara en allvarlig munsjukdom om den inte behandlas i tid.    Tandköttsinflammation kan även kallas för gingivit och är en inflammation i tandköttet orsakad av bakterier. En tandköttsinflammation kan läka ut utan att lämna bestående skador på tänderna eller tandköttet. Men en obehandlad tandköttsinflammation kan leda till tandlossning. […]

Akuttandläkare: Finns Där När Du Behöver Det Som Mest

Akut tandvård Akuttandläkare Hos en akuttandläkare får du hjälp med att behandla akut problematik i munhålan. Du kan exempelvis behöva besöka en akuttandläkare om du har tandvärk eller skadat en tand.    En akuttandläkare är till för dig som drabbats av akuta tandbesvär som kräver snabb behandling. Det kan röra sig om plötslig och ihållande smärta eller […]

Så Upprätthåller Du En God Munhygien

Uncategorized Munhygien För att upprätthålla en god munhygien är det viktigt att ta hand om din munhälsa. Du bibehåller en sund munhygien med hjälp av noggrann munvård och regelbundna besök hos din tandläkare.     En sund munhälsa är inte bara viktigt för dina tänder och ditt tandkött. Din munhälsa påverkar även din allmänhälsa. Därför ska du […]

Symtom På Karies: Då Ska Du Söka Vård

Akut tandvård Vanliga symtom på karies och hur karies kan förebyggas Karies kan vara svårt att upptäcka själv. Men symtom som man bör vara extra uppmärksam på är bland annat vita fläckar på tänderna och om tänderna börjar missfärgas och skifta i grått eller svart.     Karies, även kallat hål i tänderna, uppstår när tänderna utsätts för […]

Vad är en tandinfektion?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandinfektion Vanlig symtom på tandinfektion är svullnad och intensiv tandvärk. Med rätt vård och förebyggande åtgärder kan du undvika att drabbas av tillståndet.    Tandböld är en av de vanligaste typerna av tandinfektion. En infektion kan bland annat uppstå om du har drabbats av karies som förblir obehandlad eller om du har en bristande munhygien.   […]

Tand- och munsjukdomar som kräver akut tandvård

Uncategorized Tand- och munsjukdomar som kräver akut tandvård Vänta inte med att söka akut tandvård om du exempelvis skadat en tand, drabbats av akut tandvärk eller blöder kraftigt från tandköttet. Om du väntar kan tillstånden leda till allvarligare tand- och munsjukdomar som tandlossning.     Att söka akut tandvård om du har tandvärk eller tandköttsinflammation är av […]