Karies – vad är det?

En av de mest vanliga tandsjukdomar är karies. Den är svår att upptäcka själv innan angreppen blivit påtagliga, därför är det viktigt att gå på regelbundna kontroller hos en tandläkare.

Den vanligaste sjukdomen som kan drabba dina tänder är karies, även kallat hål i tänderna. Det uppstår när bakterier bildar syror som förstör tandens emalj. När emaljen försvagas kan du få hål i tänderna.

Karies är orsakad av bakterier som lever på tandytan och beror på en obalans i strukturen av de faktorer som bryter ned och bygger upp tandsubstansen. När balansen i munhålan rubbas försvagas emaljen och angreppen får lättare att komma åt tanden. Mer eller mindre alla livsmedel du får i dig innehåller socker, något som fungerar som som föda för bakterierna och skapar syraangrepp. Om syraangreppen som försvagar munnens skydd är regelbundna och din munhygien inte är tillräcklig så får inte saliven möjlighet att reparera skadorna. Tillslut når syrorna in i tanden och du får karies.

Vad finns det för symptom för karies och hål i tänderna?

I många fall märker du som patient inte av att du har hål i tänderna eftersom tidig karies inte känns. Om du har symptom kan det vara exempelvis grova ilningar eller tänder som går åt det gråa eller svarta hållet i färgton. Detta kan dock innebära att kariesangreppet pågått under en längre tid. Om du drabbas av tandvärk kan det betyda att angreppet gått ned i nerven. Då kan du behöva uppsöka en tandläkare akut

Hur behandlas karies?

Om du har drabbats av karies upptäcks det oftast när du går på en kontroll hos tandläkaren. Undersökningen och röntgenbilderna kommer att visa hur situationen i munnen ser ut. Tandläkaren kan på röntgenbilderna även se hur utbrett kariesangreppet är och hur djupt in i de aktuella tänderna angreppet tagit sig. Hur behandlingen ser ut beror på omfattning.

Om hålet är litet behövs det inte alltid lagas men då är det viktigt att du regelbundet går på kontroller hos en tandläkare eller tandhygienist. Om hålet istället är stort måste det lagas. Vid djupa hål eller om tanden är väldigt skadad kan större och mer avancerad behandling bli aktuellt, såsom tandutdragning eller rotfyllning. Ibland kan du behöva söka akut tandvård för att laga ett hål som gör ont. 

Vid en lagning är det ofta två olika åtgärder som utförs. Den behandlande tandläkaren gör rent, borrar och tar bort den skadade vävnaden, sedan fylls tanden med fyllnadsmaterial, komposit.

Om du som patient skulle välja att inte laga ett konstaterat hål riskerar du att få större problem med tiden. Karies som förblir obehandlat tar sig in i tanden, hela vägen till pulpan. Till slut kan du behöva rotfylla eller ta bort tanden.

Så undviker du hål i tänderna

Det finns några saker du kan göra för att undvika att få hål i tänderna.

  • Småät inte (ät regelbundet och med jämna mellanrum)
  • Borsta tänderna 2 gånger om dagen och använd fluortandkräm
  • Lägg till tandtråd i din dagliga hygienrutin
  • Minska ditt sockerintag

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.
Intresserad av ett tandimplantat?

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Vad är frätskador på tänderna? 

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Vad är frätskador på tänderna?  Varje gång du äter och dricker sura livsmedel påverkas situationen i munnen. PH-värdet sänket och dina tänder utsätts för ett syraangrepp. I värsta all kan det leda till frätskador på tänderna. Sura livsmedel, uppstötningar eller kräkningar kan orsaka syraattacker som skapar en obalans i munnen då pH-värdet sänks. Denna obalans […]

Ilningar i tänderna

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Ilningar i tänderna Ilningar i tänderna är ett problem de flesta upplever någon gång. Den bakomliggande orsaken kan variera men oftast beror det på karies eller blottande tandhalsar. Om dina ilningar inte gått över efter några dagar är det oerhört viktigt att du vänder dig till en tandläkare som undersöker och åtgärdar den bakomliggande orsaken.   […]

Akut tandvård – Vad kan tandvärk bero på

Akut tandvård Akuttandläkare Tandvärk Akut tandvård - Vad kan tandvärk bero på Tandvärk kan bero på flera saker och kan uppstå när du minst anar det. Har du ont i tandköttet, en tand eller upplever en svullnad eller värk i munnen är det viktigt att få hjälp hos en tandläkare för undersökning och eventuell behandling. Tandvärk beror oftast på […]

Akuttandläkaren: “Så går en akutbehandling till”

Akut tandvård Akuttandläkare Tandvärk Akuttandläkaren: "Så går en akutbehandling till"   Tandvärk, svullnad eller avslagna tänder – det finns många anledningar till att du någon gång kan behöva söka akut tandvård. Reza Setayesh är tandläkare på Aqua Dental Kungsholmen. Han har lång erfarenhet av att behandla akuta ärenden. Här berättar han om hur en akutbehandling går till och vad […]

Tandvård hela julhelgen

Uncategorized Tandvård hela julhelgen Tänderna får inte vila under jul, därför håller Aqua Dental öppet och erbjuder tandvård hela julhelgen. Julen kan vara påfrestande för dina tänder vad gäller både mat och dryck. Dessutom är tandvärk något som kan dyka upp när som helst under årets alla dagar. Därför finns Aqua Dental till för att hjälpa dig under […]