Visdomständer som gör ont

Visdomständer kan behöva akut tandvård.

Visdomständerna sitter längt bak i tandraden. Om de växer fram brukar de bryta igenom vid 18 -25 års åldern. Ibland kan de även orsaka ordentliga besvär.

Vissa har anlag för att få alla fyra visdomständer medan andra saknar anlag helt eller delvis. Om man får alla fyra visdomständer har en vuxen människa vanligtvis 32 tänder. Det är eruptionsfasen som många upplever som besvärlig och smärtsam.

När en visdomstand bryter igenom är det vanligt att det känns ömt i området. Det är ofta trångt när visdomstanden ska växa fram och det kan vara så att det saknas plats för visdomstanden i tandraden. När visdomstanden växer kan den därför exempelvis krocka med närliggande tänders rötter.

Framväxandet av visdomstanden kan bli så pass problematisk att smärtan gör att det blir svårt att gapa och tugga. I värsta fall kan området även bli inflekterat eller inflammerat.

Några av problemen som kan uppstå under visdomstandens eruptionsfas är:

 • Svullet tandkött: Tandköttet kan svullna så pass mycket att det täcker andra tänders tuggyta.
 • Inflammation: Om tandköttet blir inflammerat kan det göra det svårt att gapa.
 • Karies: Visdomständernas placering gör dem svåra att rengöra vilket i sin tur kan leda till ökade kariesangrepp.
 • Skador på omkringliggande tänder: Om visdomständerna krockar med andra tänder när de växer fram kan dessa skadas både på tandkronor och rötter.
 • Inte ordentligt uppvuxen: Visdomstanden kan även sluta växa och på så sätt inte växa fram helt och hållet.
 • Cystor: Om hinnorna kring visdomstanden fylls med vätska kan cystor uppkomma.
 • Feber: Både feber och huvudvärk är vanliga symptom.

Viktigt att söka akutvård

Smärtan som kan uppstå under eruptionsfasen kan vara påfrestande. Om besvären kvarstår under en längre period eller känns oöverkomliga är det viktigt att kontakta din tandläkare. Upplever du istället problem med svullnad som sprids mot halsen, om du får problem med andning eller drabbas av feber bör du uppsöka akut vård.

Så behandlas visdomständer

Om du har visdomständer som ger dig besvär brukar den vanligaste behandlingen vara att de dras ut. Det finns undantagsfall då tandläkaren anser att det kommer orsaka dig som patient mer besvär att ta bort tanden än att ha den kvar. Det kan exempelvis vara om tanden sitter väldigt djupt och patienten är äldre, då kan såret få svårt att läka. Vid en inflammation i tandköttet kring visdomstanden kan en spolning för att skölja bort bakterier vara nog. Problem med en visdomstand brukar resultera i att tanden tas bort.
Antingen kan tanden dras ut med hjälp av en tång, då krävs det att tanden vuxit ut så pass mycket att det går att få ett grepp om den. Om det inte går att dra ut tanden måste den avlägsnas med hjälp av en operation. Ingreppet görs då under lokalbedövning.

Då ska du söka vård

Om du lider på grund av smärta från din visdomstand är det viktigt att få hjälp. Många besvär går över när tanden har brutit igenom och det finns många som inte upplever några besvär när de får sina visdomständer. Det finns däremot några besvär som kräver att du söker akut tandvård.

 • Smärta eller svullnad som är svårhanterad och som inte går över.
 • Svullen kind.
 • Svårt att gapa eller tugga.
 • Feber.
 • Svullnad som sprider sig mot halsen.
 • Inflammation i tandköttet som inte går över.

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Minska risken för akuta behov med regelbunden tandvård

Uncategorized Att besöka tandläkaren regelbundet är viktigt. Genom regelbundna besök minskar du risken att drabbas av akuta eller omfattande problem med tänderna. Att skjuta upp tandläkarbesök på grund av exempelvis tandvårdsrädsla eller sämre ekonomiska tider kan orsaka mer problem och bli mer kostsamt i längden. Så ofta ska du gå till tandläkaren Hur ofta du behöver […]

Sambandet mellan huvudvärk och tandvärk

Uncategorized Både huvudvärk och tandvärk är tillstånd som kan ge påtagliga besvär. Smärtan beror oftast på skilda orsaker, men ibland kan det finnas ett samband mellan huvudvärk och tandvärk. Refererad smärta kallas det när smärtan upplevs i en del av kroppen, men källan till smärtan egentligen sitter någon annanstans. Om du lider av en infekterad tand […]

Slå ut eller slå av en tand – så ska du agera

Uncategorized Om du slagit ut eller slagit av en tand är det viktigt att träffa en tandläkare så snart som möjligt. Ju tidigare du uppsöker tandvården, desto större är möjligheterna att rädda tanden. Det är vanligt att tänder slås ut eller skadas i olyckor. Det är viktigt att alltid uppsöka tandvården om tänderna skadats i en […]

Akut tandvård under högtider

Uncategorized Akuta tandproblem tar inte hänsyn till högtider och ledighet och tandvärk kommer sällan lägligt. Men om oturen är framme har Aqua Dental öppet och kan ta emot dig under hela julhelgen, utan extra avgifter. I Stockholm har vi stor beredskap för akuta besök och kan ta emot dig med kort varsel 365 dagar om året, […]

Låt inte ditt ATB gå förlorat

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Låt inte ditt ATB gå förlorat Varje år delas ett bidrag ut från Försäkringskassan som ska uppmuntra till regelbundna tandläkarbesök och underlätta dina tandvårdskostnader. Bidraget delas ut den 1 juli varje år från och med det år du fyller 24. Många är omedvetna om tandvårdsbidraget och hur stor ersättningen är.  Det allmänna tandvårdsbidraget, som ofta […]

Ilningar i tänderna

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Ilningar i tänderna Ilningar i tänderna kan orsaka svår smärta. Ilningar är vanligt förekommande vid omfattande och obehandlad karies men kan även förekomma när tänderna utsätts för kyla.   I stort sett alla människor drabbas av ilningar i tänderna någon gång i livet. Det brukar kännas som en kall strålning genom tanden och brukar försvinna lika […]

Vad ingår i akut tandvård?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Vad ingår i akut tandvård? En viktig del i att vår mun ska kunna hålla oss friska och må bra är tillgängligheten till akut tandvård. Men vad är egentligen akut tandvård och vad ingår i den?  Vi vet aldrig när behovet av akut tandvård dyker upp. Vi kan råka ut för en olycka eller plötsligt […]