Visdomständer som gör ont

Visdomständer kan behöva akut tandvård.

Visdomständerna sitter längt bak i tandraden. Om de växer fram brukar de bryta igenom vid 18 -25 års åldern. Ibland kan de även orsaka ordentliga besvär.

Vissa har anlag för att få alla fyra visdomständer medan andra saknar anlag helt eller delvis. Om man får alla fyra visdomständer har en vuxen människa vanligtvis 32 tänder. Det är eruptionsfasen som många upplever som besvärlig och smärtsam.

När en visdomstand bryter igenom är det vanligt att det känns ömt i området. Det är ofta trångt när visdomstanden ska växa fram och det kan vara så att det saknas plats för visdomstanden i tandraden. När visdomstanden växer kan den därför exempelvis krocka med närliggande tänders rötter.

Framväxandet av visdomstanden kan bli så pass problematisk att smärtan gör att det blir svårt att gapa och tugga. I värsta fall kan området även bli inflekterat eller inflammerat.

Några av problemen som kan uppstå under visdomstandens eruptionsfas är:

 • Svullet tandkött: Tandköttet kan svullna så pass mycket att det täcker andra tänders tuggyta.
 • Inflammation: Om tandköttet blir inflammerat kan det göra det svårt att gapa.
 • Karies: Visdomständernas placering gör dem svåra att rengöra vilket i sin tur kan leda till ökade kariesangrepp.
 • Skador på omkringliggande tänder: Om visdomständerna krockar med andra tänder när de växer fram kan dessa skadas både på tandkronor och rötter.
 • Inte ordentligt uppvuxen: Visdomstanden kan även sluta växa och på så sätt inte växa fram helt och hållet.
 • Cystor: Om hinnorna kring visdomstanden fylls med vätska kan cystor uppkomma.
 • Feber: Både feber och huvudvärk är vanliga symptom.

Viktigt att söka akutvård

Smärtan som kan uppstå under eruptionsfasen kan vara påfrestande. Om besvären kvarstår under en längre period eller känns oöverkomliga är det viktigt att kontakta din tandläkare. Upplever du istället problem med svullnad som sprids mot halsen, om du får problem med andning eller drabbas av feber bör du uppsöka akut vård.

Så behandlas visdomständer

Om du har visdomständer som ger dig besvär brukar den vanligaste behandlingen vara att de dras ut. Det finns undantagsfall då tandläkaren anser att det kommer orsaka dig som patient mer besvär att ta bort tanden än att ha den kvar. Det kan exempelvis vara om tanden sitter väldigt djupt och patienten är äldre, då kan såret få svårt att läka. Vid en inflammation i tandköttet kring visdomstanden kan en spolning för att skölja bort bakterier vara nog. Problem med en visdomstand brukar resultera i att tanden tas bort.
Antingen kan tanden dras ut med hjälp av en tång, då krävs det att tanden vuxit ut så pass mycket att det går att få ett grepp om den. Om det inte går att dra ut tanden måste den avlägsnas med hjälp av en operation. Ingreppet görs då under lokalbedövning.

Då ska du söka vård

Om du lider på grund av smärta från din visdomstand är det viktigt att få hjälp. Många besvär går över när tanden har brutit igenom och det finns många som inte upplever några besvär när de får sina visdomständer. Det finns däremot några besvär som kräver att du söker akut tandvård.

 • Smärta eller svullnad som är svårhanterad och som inte går över.
 • Svullen kind.
 • Svårt att gapa eller tugga.
 • Feber.
 • Svullnad som sprider sig mot halsen.
 • Inflammation i tandköttet som inte går över.

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.
Intresserad av ett tandimplantat?

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Att skada och slå av tänder

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Att skada och slå av tänder Att slå av tänder eller på annat vis skada dem är ett allvarligt problem som ofta kräver akut behandling. Orsakerna till skadan kan vara många, men ju snabbare du söker vård desto större chans är det att tanden går att rädda.   Olyckor som drabbar tänderna är vanligt förekommande, även bland vuxna. […]

Om du utsätts för tandtrauma

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Om du utsätts för tandtrauma Skador mot mun tänder, tandtrauma, är vanligare bland barn men drabbar även vuxna. För att kunna rädda tanden är det viktigt att följa de råd som finns. Det är dessutom viktigt att söka vård akut.     Vi pratar ofta om skador mot mun hos barn, men det är också något […]

Tandskador hos barn och ungdomar

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Tandskador hos barn och ungdomar Om ditt barn utsätts för ett trauma mot munnen är det viktigt att söka vård omgående. Detta för att minska riskerna för permanenta skador på tänderna. Det är vanligt att barn och ungdomar råkar ut för skador mot tänderna. Det kan vara allt från slag mot munnen, idrottsrelaterade skador till […]

Det här är tandvårdsrädsla

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Det här är tandvårdsrädsla Tandvårdsrädsla  Hälften av Sveriges befolkning lider av tandvårdsrädsla. Med tanke på det är också många tandläkare vana av att behandla patienter som känner oro inför sitt besök. Det finns också en del saker du själv kan tänka på för att lindra oron.    Vad är tandvårdsrädsla?  Tandvårdsrädsla är precis vad det låter […]

Vad är frätskador på tänderna? 

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Vad är frätskador på tänderna?  Varje gång du äter och dricker sura livsmedel påverkas situationen i munnen. PH-värdet sänket och dina tänder utsätts för ett syraangrepp. I värsta all kan det leda till frätskador på tänderna. Sura livsmedel, uppstötningar eller kräkningar kan orsaka syraattacker som skapar en obalans i munnen då pH-värdet sänks. Denna obalans […]

Ilningar i tänderna

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Ilningar i tänderna Ilningar i tänderna är ett problem de flesta upplever någon gång. Den bakomliggande orsaken kan variera men oftast beror det på karies eller blottande tandhalsar. Om dina ilningar inte gått över efter några dagar är det oerhört viktigt att du vänder dig till en tandläkare som undersöker och åtgärdar den bakomliggande orsaken.   […]