Så ska du göra om du slår ut en tand

utslagen tand

Om din mun utsätts för slag, om du ramlar eller är med i en olycka kan dina tänder drabbas. Vill det sig riktigt illa kan en eller flera tänder slås ut. Om så är fallet är det viktigt att veta hur den utslagna tanden ska hanteras när du tar dig till en tandläkare.

Om din mun utsätts för ett trauma ska du uppsöka akut tandvård så att en tandläkare kan undersöka situationen i munnen. Vissa skador är uppenbara medan andra är svårare att upptäcka själv. Även om en tand inte slås ut är det viktigt att låta en tandläkare undersöka tänderna. Om tandens färg förändras, om det smärtar eller om tandköttet blöder och svullnar är några saker som indikerar att du bör uppsöka akut tandvård.

Hur ska jag agera om en permanent tand slagits ut?

För att tandläkaren ska få så bra förutsättningar som möjligt att sätta tillbaka din tand med ett lyckat resultat är det viktigt att ta hand om tanden på bästa sätt medan du tar dig till tandläkaren. En utslagen tand förvaras allra bäst där den satt i munnen. Om möjligt bör du alltså sätta tillbaka tanden på sin plats och hålla den där tills du kommer till tandläkaren. Om tanden är smutsig måste du självklart rengöra den innan så att du inte får en infektion.

När du rengör tanden gör du det det bäst under rinnande vatten. Se då till att hålla i tandkronan och inte nudda roten. Om du har tillgång till steril koksaltlösning kan detta användas till att rengöra tanden.

Om du inte kan sätta tillbaka tanden finns det andra sätt att förvara den till dess att du träffar din tandläkare. Du kan placera den i ett glas mjölk och förvara den där. Om du inte har tillgång till mjölk kan du rengöra tanden och sedan lägga den under tungan.

Viktigt att tänka på är att inte försvara tanden i ett glas vatten då tandroten kan ta skada. Om det är en mjölktand som slagits ut ska du aldrig försöka att sätta tillbaka tanden.

Viktigt att söka akut tandvård

Om du slagit ut en tand är det alltid viktigt att så fort som möjligt träffa en tandläkare. Ring i förväg och berätta att du kommer att komma dit akut. Ju snabbare du kommer dit desto bättre är förutsättningarna att tanden kan sättas tillbaka med ett tillfredställande resultat. Tandläkaren kommer att undersöka dina tänder och ditt tandkött för att se hur omfattande skadan är. Om möjligt sätts sedan den utslagna tanden tillbaka och stabiliseras med hjälp av en fixeringstråd. Hur lång läkningsprocessen är varierar men efter omkring tre veckor kommer tandläkaren att kunna ta bort tråden.

Aqua Dental har öppet 365 dagar om året och har flera tider varje dag avsatt just för akuta tandvårdsbesök. Boka din tid online eller om du inte hittar en tid går det även bra att ringa.

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.
Intresserad av ett tandimplantat?

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Vad är frätskador på tänderna? 

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Vad är frätskador på tänderna?  Varje gång du äter och dricker sura livsmedel påverkas situationen i munnen. PH-värdet sänket och dina tänder utsätts för ett syraangrepp. I värsta all kan det leda till frätskador på tänderna. Sura livsmedel, uppstötningar eller kräkningar kan orsaka syraattacker som skapar en obalans i munnen då pH-värdet sänks. Denna obalans […]

Ilningar i tänderna

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Ilningar i tänderna Ilningar i tänderna är ett problem de flesta upplever någon gång. Den bakomliggande orsaken kan variera men oftast beror det på karies eller blottande tandhalsar. Om dina ilningar inte gått över efter några dagar är det oerhört viktigt att du vänder dig till en tandläkare som undersöker och åtgärdar den bakomliggande orsaken.   […]

Karies – vad är det?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandvärk Karies – vad är det? En av de mest vanliga tandsjukdomar är karies. Den är svår att upptäcka själv innan angreppen blivit påtagliga, därför är det viktigt att gå på regelbundna kontroller hos en tandläkare. Den vanligaste sjukdomen som kan drabba dina tänder är karies, även kallat hål i tänderna. Det uppstår när bakterier bildar […]

Akut tandvård – Vad kan tandvärk bero på

Akut tandvård Akuttandläkare Tandvärk Akut tandvård - Vad kan tandvärk bero på Tandvärk kan bero på flera saker och kan uppstå när du minst anar det. Har du ont i tandköttet, en tand eller upplever en svullnad eller värk i munnen är det viktigt att få hjälp hos en tandläkare för undersökning och eventuell behandling. Tandvärk beror oftast på […]

Akuttandläkaren: “Så går en akutbehandling till”

Akut tandvård Akuttandläkare Tandvärk Akuttandläkaren: "Så går en akutbehandling till"   Tandvärk, svullnad eller avslagna tänder – det finns många anledningar till att du någon gång kan behöva söka akut tandvård. Reza Setayesh är tandläkare på Aqua Dental Kungsholmen. Han har lång erfarenhet av att behandla akuta ärenden. Här berättar han om hur en akutbehandling går till och vad […]