Om du slagit ut eller slagit av en tand är det viktigt att träffa en tandläkare så snart som möjligt. Ju tidigare du uppsöker tandvården, desto större är möjligheterna att rädda tanden.

Det är vanligt att tänder slås ut eller skadas i olyckor. Det är viktigt att alltid uppsöka tandvården om tänderna skadats i en olycka, oavsett om det gäller mjölktänder eller permanenta tänder.
Om en tand slagits ut

Om tanden slagits ut bör du uppsöka akut tandvård. Innan dess att du får vård av en tandläkare är det viktigt att förvara tanden på rätt sätt så att tandens rot inte torkas ut. Det bästa sättet att förvara tanden är att sätta tillbaka den i sitt hål, men om det inte går kan den också förvaras under tungan eller i ett glas mjölk. Om tanden blivit smutsig kan den sköljas av snabbt i kallt vatten innan den läggs i mjölk eller i munnen, men förvara den inte i vanligt vatten och undvik att röra tandens rot.

Ibland kan den förlorade tanden sättas tillbaka. Går tanden inte att rädda kan den ersättas med en tandstödd krona eller ett implantat.

Om det är en mjölktand som slagits ut ska den inte försöka sättas tillbaka i tandbenet, eftersom det kan skada den underliggande permanenta tanden. Ta med den till tandläkaren eller spara den istället.

Om en bit av tanden slagits av

Även om du slår av en bit av en tand är det viktigt att uppsöka tandvården. Ju snabbare du träffar en tandläkare, desto större är möjligheterna att rädda tanden. En avbruten tand är dessutom mer exponerad för infektioner vilket kan leda till långvariga problem. Den bit av tanden som slagits ut kan förvaras i kallt vatten. Om du träffar en tandläkare inom det närmaste dygnet efter olyckan kan tanden ibland lagas med hjälp av lim. För att undvika infektioner kan ibland en rotfyllning vara nödvändig innan en permanent lagning, i andra fall kan tanden behöva dras ut och ersättas med antingen en tandstödd krona eller ett implantat.

Vad kostar det att laga en skadad tand?

Vad det kostar att laga en tand är svårt att uppskatta innan en tandläkare har undersökt skadan. Efter en grundlig undersökning kan tandläkaren ställa en diagnos och göra en behandlingsplan och därefter är det möjligt att även ge ett kostnadsförslag. Ibland räcker det att laga tanden med en fyllning. Men om skadan går djupt kan tanden behöva rotfyllas och/eller ersättas med en tandstödd krona eller ett implantat. På Aqua Dental har du möjlighet att delbetala dina behandlingar med en fast kostnad från 300 kronor i månaden. Det är helt räntefritt och du kan slutbetala hela beloppet när som helst utan extra avgifter.