Att skada och slå av tänder

Att slå av tänder eller på annat vis skada dem är ett allvarligt problem som ofta kräver akut behandling. Orsakerna till skadan kan vara många, men ju snabbare du söker vård desto större chans är det att tanden går att rädda.  

Olyckor som drabbar tänderna är vanligt förekommande, även bland vuxna. Den vanligaste efterföljden av en olycka är att en flisa lossnar, men vid riktigt allvarliga olyckor kan hela tanden lossna. Det är viktigt att snabbt uppsöka akut tandvård för att öka chanserna till att tanden går att rädda. 

Symptom på skadad tand 

 • Om du upplever att din tand skadats eller är lös är läget allvarligt och du bör uppsöka akutvård direkt. Om du känner att tanden är ruckbar brukar den vara väldigt lös eftersom det annars är svårt att känna själv.  
   
 • En tand som blivit missfärgad av brun nyans är ett tecken på att tandens pulpa är infekterad. En tand som missfärgats och fått en rosa ton visar ofta på en blödning inuti tanden.  
   
 • Ilningar kan vara ett tecken på allvarlig skada, men kan också vara ett vanligt övergående problem. Om ilningarna är väldigt smärtsamma eller inte går över på några dagar bör du söka vård då det är viktigt att åtgärda problemen även om det inte är ett tandtrauma. 
   
 • Ett annat tecken på att du bör uppsöka akut tandvård är om du drabbats av blåsor i tandköttet. Blåsor är ofta ett tecken på att tandroten drabbats av en skada. 
   

Behandling av skadad tand 

Det första steget i en behandling av en skadad tand eller efter en olycka är alltid en akutundersökning. Tandläkaren undersöker det olycksdrabbade området, tändernas rörlighet testas och om det krävs tas även röntgenbilder.  

Kompositfyllning 

Att laga tanden med komposit är en vanligt förekommande behandling. Det görs exempelvis om en flisa i tanden lossnat eller om den spricker. 

Ersätta förlorad tand 

Vid de tillfällen där tanden lossnat eller inte går att behandla rekommenderas du att ersätta tanden med ett tandimplantat eller en protes. Ett tandimplantat är fördelaktigt då det stimulerar käkbenet, vilket gör att det inte degenereras. För de som inte har möjlighet att behandlas med tandimplantat kan en tandprotes vara en bra lösning. 

Tillfällen då tänder ersätts är bland annat om tanden spruckit och det inte går att åtgärda eller om det uppstått en skada under tandköttet, vilken är svår att behandla. Men också om tanden slås ut helt eller rötterna skadas. 

Fäster tanden med tråd 

Om tanden lossnar men är i fortsatt fint skick kan tandläkaren ibland försöka sätta tillbaka den i din mun. Därefter sätts en tråd på tanden för att stabilisera och behandlingen anses lyckad om tanden vuxit fast när tråden plockas bort efter tio dagar.  

Denna behandling är också relativt vanlig om tanden tappat ordinarie position. Det börjar med att tandläkaren flyttar tillbaka tanden till rätt position. Efter tio dagar får du komma tillbaka för att kontrollera så att tanden vuxit på plats samt plocka bort tråden.  

Vad kostar det att fixa en skadad tand? 

Vad det kostar att behandla en skadad tand beror på vilken behandling som krävs, omfattningen av behandlingen samt vilken typ av tandläkare som genomför behandlingen. Ett akutbesök inleds med en delundersökning som kostar 565 kronor, och utöver det tillkommer ofta kostnad för röntgenbilder. Därefter är kostnaden svår att klargöra, men din tandläkare kommer att ge dig ett uppskattat pris på efterföljande behandling.

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.
Intresserad av ett tandimplantat?

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
Täby - Stockholm
Stora Marknadsvägen 15
Stureplan - Stockholm
Riddargatan 12A
Danmarksgatan 46
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Akut tandvård bör inte kosta extra

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Akut tandvård bör inte kosta extra Att vara i behov av akut tandvård är inte bara smärtsamt. Det är även jobbigt eftersom du inte kan planera för det. Då borde det dessutom inte påverka dig extra mycket ekonomiskt.    Om tänderna utsätts för ett trauma vid en olycka och om du drabbas av besvärlig tandvärk är det viktigt […]

Om din lagning med amalgam går sönder

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Om en amalgamlagning går sönder Amalgam har varit förbjudet sedan år 2009. Om din lagning går sönder bör du vända dig till en tandläkare för att konsultera hur du bör gå vidare och plocka bort amalgamlagningarna.  Amalgam är en blandning kvicksilver och andra metaller. Ämnet är förbjudet sedan år 2009. Många tror att det är på grund av hälsoskäl, men […]

Kan huskurer bota tandvärk?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Kan huskurer bota tandvärk? De flesta drabbas någon gång i livet av tandvärk. Det behöver inte betyda att någonting är fel, men det är viktigt att utesluta eventuella bakomliggande problem. Huskurer har inte visat sig ge effekt på tandvärkens bakomliggande orsaker och därför bör du uppsöka vård om värken inte gått över på två dygn. Tandvärk är ett vanligt förekommande problem. En av de vanligaste bakomliggande orsakerna är karies. Tandvärk i sig är inte farligt, men det visar ofta på att det finns ett bakomliggande problem. Om du lider av tandvärk i fler än två dagar rekommenderar […]

Vanliga åtgärder vid akut behandling

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Vanliga åtgärder vid akut behandling De allra flesta behöver någon gång i uppsöka tandvård akut. Vissa åkommor kan kräva akut behandling och andra besvär kan behöva lindras på att akutbesök för att vid ett senare tillfälle åtgärdas permanent.   I jämförelse med en vanlig undersökning kommer delundersökningen på akutbesöket främst att fokusera på det besvär du söker vård för. […]

Om du utsätts för tandtrauma

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Om du utsätts för tandtrauma Skador mot mun tänder, tandtrauma, är vanligare bland barn men drabbar även vuxna. För att kunna rädda tanden är det viktigt att följa de råd som finns. Det är dessutom viktigt att söka vård akut.     Vi pratar ofta om skador mot mun hos barn, men det är också något […]

Tandskador hos barn och ungdomar

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Tandskador hos barn och ungdomar Om ditt barn utsätts för ett trauma mot munnen är det viktigt att söka vård omgående. Detta för att minska riskerna för permanenta skador på tänderna. Det är vanligt att barn och ungdomar råkar ut för skador mot tänderna. Det kan vara allt från slag mot munnen, idrottsrelaterade skador till […]

Visdomständer som gör ont

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Visdomständer som gör ont Visdomständerna sitter längt bak i tandraden. Om de växer fram brukar de bryta igenom vid 18 -25 års åldern. Ibland kan de även orsaka ordentliga besvär. Vissa har anlag för att få alla fyra visdomständer medan andra saknar anlag helt eller delvis. Om man får alla fyra visdomständer har en vuxen […]

Det här är tandvårdsrädsla

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Det här är tandvårdsrädsla Tandvårdsrädsla  Hälften av Sveriges befolkning lider av tandvårdsrädsla. Med tanke på det är också många tandläkare vana av att behandla patienter som känner oro inför sitt besök. Det finns också en del saker du själv kan tänka på för att lindra oron.    Vad är tandvårdsrädsla?  Tandvårdsrädsla är precis vad det låter […]