Att skada och slå av tänder

Att slå av tänder eller på annat vis skada dem är ett allvarligt problem som ofta kräver akut behandling. Orsakerna till skadan kan vara många, men ju snabbare du söker vård desto större chans är det att tanden går att rädda.  

Olyckor som drabbar tänderna är vanligt förekommande, även bland vuxna. Den vanligaste efterföljden av en olycka är att en flisa lossnar, men vid riktigt allvarliga olyckor kan hela tanden lossna. Det är viktigt att snabbt uppsöka akut tandvård för att öka chanserna till att tanden går att rädda. 

Symptom på skadad tand 

 • Om du upplever att din tand skadats eller är lös är läget allvarligt och du bör uppsöka akutvård direkt. Om du känner att tanden är ruckbar brukar den vara väldigt lös eftersom det annars är svårt att känna själv.  
   
 • En tand som blivit missfärgad av brun nyans är ett tecken på att tandens pulpa är infekterad. En tand som missfärgats och fått en rosa ton visar ofta på en blödning inuti tanden.  
   
 • Ilningar kan vara ett tecken på allvarlig skada, men kan också vara ett vanligt övergående problem. Om ilningarna är väldigt smärtsamma eller inte går över på några dagar bör du söka vård då det är viktigt att åtgärda problemen även om det inte är ett tandtrauma. 
   
 • Ett annat tecken på att du bör uppsöka akut tandvård är om du drabbats av blåsor i tandköttet. Blåsor är ofta ett tecken på att tandroten drabbats av en skada. 
   

Behandling av skadad tand 

Det första steget i en behandling av en skadad tand eller efter en olycka är alltid en akutundersökning. Tandläkaren undersöker det olycksdrabbade området, tändernas rörlighet testas och om det krävs tas även röntgenbilder.  

Kompositfyllning 

Att laga tanden med komposit är en vanligt förekommande behandling. Det görs exempelvis om en flisa i tanden lossnat eller om den spricker. 

Ersätta förlorad tand 

Vid de tillfällen där tanden lossnat eller inte går att behandla rekommenderas du att ersätta tanden med ett tandimplantat eller en protes. Ett tandimplantat är fördelaktigt då det stimulerar käkbenet, vilket gör att det inte degenereras. För de som inte har möjlighet att behandlas med tandimplantat kan en tandprotes vara en bra lösning. 

Tillfällen då tänder ersätts är bland annat om tanden spruckit och det inte går att åtgärda eller om det uppstått en skada under tandköttet, vilken är svår att behandla. Men också om tanden slås ut helt eller rötterna skadas. 

Fäster tanden med tråd 

Om tanden lossnar men är i fortsatt fint skick kan tandläkaren ibland försöka sätta tillbaka den i din mun. Därefter sätts en tråd på tanden för att stabilisera och behandlingen anses lyckad om tanden vuxit fast när tråden plockas bort efter tio dagar.  

Denna behandling är också relativt vanlig om tanden tappat ordinarie position. Det börjar med att tandläkaren flyttar tillbaka tanden till rätt position. Efter tio dagar får du komma tillbaka för att kontrollera så att tanden vuxit på plats samt plocka bort tråden.  

Vad kostar det att fixa en skadad tand? 

Vad det kostar att behandla en skadad tand beror på vilken behandling som krävs, omfattningen av behandlingen samt vilken typ av tandläkare som genomför behandlingen. Ett akutbesök inleds med en delundersökning som kostar 565 kronor, och utöver det tillkommer ofta kostnad för röntgenbilder. Därefter är kostnaden svår att klargöra, men din tandläkare kommer att ge dig ett uppskattat pris på efterföljande behandling.

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

 

Kontakta Aqua Dental

010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

På En Av Våra Tandvårdskliniker: Kan Vi Hjälpa dig 365 dagar Om Året

Tandläkare Tandvårdsklinik Vi på Aqua Dental erbjuder ett i princip komplett tandvårdsutbud på fler av våra tandvårdskliniker. Vi har även slopat den traditionella jour- och helgtaxan vilket innebär att ett besök på en tandvårdsklinik hos oss kostar lika mycket alla dagar i veckan alla tider på dygnet.    Hos oss på Aqua Dental kan du få […]

Fyra Snabba Fakta Om Tandköttsinflammation

Akut tandvård Fyra snabba fakta om tandköttsinflammation Tandköttsinflammation kan vara en allvarlig munsjukdom om den inte behandlas i tid.    Tandköttsinflammation kan även kallas för gingivit och är en inflammation i tandköttet orsakad av bakterier. En tandköttsinflammation kan läka ut utan att lämna bestående skador på tänderna eller tandköttet. Men en obehandlad tandköttsinflammation kan leda till tandlossning. […]

Akuttandläkare: Finns Där När Du Behöver Det Som Mest

Akut tandvård Akuttandläkare Hos en akuttandläkare får du hjälp med att behandla akut problematik i munhålan. Du kan exempelvis behöva besöka en akuttandläkare om du har tandvärk eller skadat en tand.    En akuttandläkare är till för dig som drabbats av akuta tandbesvär som kräver snabb behandling. Det kan röra sig om plötslig och ihållande smärta eller […]

Så Upprätthåller Du En God Munhygien

Uncategorized Munhygien För att upprätthålla en god munhygien är det viktigt att ta hand om din munhälsa. Du bibehåller en sund munhygien med hjälp av noggrann munvård och regelbundna besök hos din tandläkare.     En sund munhälsa är inte bara viktigt för dina tänder och ditt tandkött. Din munhälsa påverkar även din allmänhälsa. Därför ska du […]

Tandköttsinflammation: Symtom och Behandling

Akut tandvård Tandköttsinflammation Om du har ont i tandkött eller om det blöder kan du ha en tandköttsinflammation. Tandköttsinflammation kan, om det förblir obehandlat, leda till tandlossning.    Tandköttsinflammation kallas även för gingivit och är i sig inte ett farligt tillstånd. Men om en inflammation i tandköttet inte behandlas kan det leda till mer allvarliga tandsjukdomar som […]

Symtom På Karies: Då Ska Du Söka Vård

Akut tandvård Vanliga symtom på karies och hur karies kan förebyggas Karies kan vara svårt att upptäcka själv. Men symtom som man bör vara extra uppmärksam på är bland annat vita fläckar på tänderna och om tänderna börjar missfärgas och skifta i grått eller svart.     Karies, även kallat hål i tänderna, uppstår när tänderna utsätts för […]

Vad är en tandinfektion?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandinfektion Vanlig symtom på tandinfektion är svullnad och intensiv tandvärk. Med rätt vård och förebyggande åtgärder kan du undvika att drabbas av tillståndet.    Tandböld är en av de vanligaste typerna av tandinfektion. En infektion kan bland annat uppstå om du har drabbats av karies som förblir obehandlad eller om du har en bristande munhygien.   […]

Tand- och munsjukdomar som kräver akut tandvård

Uncategorized Tand- och munsjukdomar som kräver akut tandvård Vänta inte med att söka akut tandvård om du exempelvis skadat en tand, drabbats av akut tandvärk eller blöder kraftigt från tandköttet. Om du väntar kan tillstånden leda till allvarligare tand- och munsjukdomar som tandlossning.     Att söka akut tandvård om du har tandvärk eller tandköttsinflammation är av […]

Så kan problem med tänderna orsaka huvudvärk

Uncategorized Så kan problem med tänderna orsaka huvudvärk Återkommande huvudvärk kan ha flera orsaker, men visste du att problem med tänderna kan vara en av dem? Om du ofta plågas av huvudvärk bör du uppsöka vården för att reda ut vad problemet grundar sig i. Om du har återkommande huvudvärk bör du ta det på allvar. […]

Minska risken för akuta behov med regelbunden tandvård

Uncategorized Minska risken för akuta behov med regelbunden tandvård Att besöka tandläkaren regelbundet är viktigt. Genom regelbundna besök minskar du risken att drabbas av akuta eller omfattande problem med tänderna. Att skjuta upp tandläkarbesök på grund av exempelvis tandvårdsrädsla eller sämre ekonomiska tider kan orsaka mer problem och bli mer kostsamt i längden. Så ofta ska […]