Att skada och slå av tänder

Att slå av tänder eller på annat vis skada dem är ett allvarligt problem som ofta kräver akut behandling. Orsakerna till skadan kan vara många, men ju snabbare du söker vård desto större chans är det att tanden går att rädda.  

Olyckor som drabbar tänderna är vanligt förekommande, även bland vuxna. Den vanligaste efterföljden av en olycka är att en flisa lossnar, men vid riktigt allvarliga olyckor kan hela tanden lossna. Det är viktigt att snabbt uppsöka akut tandvård för att öka chanserna till att tanden går att rädda. 

Symptom på skadad tand 

 • Om du upplever att din tand skadats eller är lös är läget allvarligt och du bör uppsöka akutvård direkt. Om du känner att tanden är ruckbar brukar den vara väldigt lös eftersom det annars är svårt att känna själv.  
   
 • En tand som blivit missfärgad av brun nyans är ett tecken på att tandens pulpa är infekterad. En tand som missfärgats och fått en rosa ton visar ofta på en blödning inuti tanden.  
   
 • Ilningar kan vara ett tecken på allvarlig skada, men kan också vara ett vanligt övergående problem. Om ilningarna är väldigt smärtsamma eller inte går över på några dagar bör du söka vård då det är viktigt att åtgärda problemen även om det inte är ett tandtrauma. 
   
 • Ett annat tecken på att du bör uppsöka akut tandvård är om du drabbats av blåsor i tandköttet. Blåsor är ofta ett tecken på att tandroten drabbats av en skada. 
   

Behandling av skadad tand 

Det första steget i en behandling av en skadad tand eller efter en olycka är alltid en akutundersökning. Tandläkaren undersöker det olycksdrabbade området, tändernas rörlighet testas och om det krävs tas även röntgenbilder.  

Kompositfyllning 

Att laga tanden med komposit är en vanligt förekommande behandling. Det görs exempelvis om en flisa i tanden lossnat eller om den spricker. 

Ersätta förlorad tand 

Vid de tillfällen där tanden lossnat eller inte går att behandla rekommenderas du att ersätta tanden med ett tandimplantat eller en protes. Ett tandimplantat är fördelaktigt då det stimulerar käkbenet, vilket gör att det inte degenereras. För de som inte har möjlighet att behandlas med tandimplantat kan en tandprotes vara en bra lösning. 

Tillfällen då tänder ersätts är bland annat om tanden spruckit och det inte går att åtgärda eller om det uppstått en skada under tandköttet, vilken är svår att behandla. Men också om tanden slås ut helt eller rötterna skadas. 

Fäster tanden med tråd 

Om tanden lossnar men är i fortsatt fint skick kan tandläkaren ibland försöka sätta tillbaka den i din mun. Därefter sätts en tråd på tanden för att stabilisera och behandlingen anses lyckad om tanden vuxit fast när tråden plockas bort efter tio dagar.  

Denna behandling är också relativt vanlig om tanden tappat ordinarie position. Det börjar med att tandläkaren flyttar tillbaka tanden till rätt position. Efter tio dagar får du komma tillbaka för att kontrollera så att tanden vuxit på plats samt plocka bort tråden.  

Vad kostar det att fixa en skadad tand? 

Vad det kostar att behandla en skadad tand beror på vilken behandling som krävs, omfattningen av behandlingen samt vilken typ av tandläkare som genomför behandlingen. Ett akutbesök inleds med en delundersökning som kostar 565 kronor, och utöver det tillkommer ofta kostnad för röntgenbilder. Därefter är kostnaden svår att klargöra, men din tandläkare kommer att ge dig ett uppskattat pris på efterföljande behandling.

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
Täby - Stockholm
Stora Marknadsvägen 15
Stureplan - Stockholm
Riddargatan 12A
Danmarksgatan 46
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Minska risken för akuta behov med regelbunden tandvård

Uncategorized Att besöka tandläkaren regelbundet är viktigt. Genom regelbundna besök minskar du risken att drabbas av akuta eller omfattande problem med tänderna. Att skjuta upp tandläkarbesök på grund av exempelvis tandvårdsrädsla eller sämre ekonomiska tider kan orsaka mer problem och bli mer kostsamt i längden. Så ofta ska du gå till tandläkaren Hur ofta du behöver […]

Sambandet mellan huvudvärk och tandvärk

Uncategorized Både huvudvärk och tandvärk är tillstånd som kan ge påtagliga besvär. Smärtan beror oftast på skilda orsaker, men ibland kan det finnas ett samband mellan huvudvärk och tandvärk. Refererad smärta kallas det när smärtan upplevs i en del av kroppen, men källan till smärtan egentligen sitter någon annanstans. Om du lider av en infekterad tand […]

Slå ut eller slå av en tand – så ska du agera

Uncategorized Om du slagit ut eller slagit av en tand är det viktigt att träffa en tandläkare så snart som möjligt. Ju tidigare du uppsöker tandvården, desto större är möjligheterna att rädda tanden. Det är vanligt att tänder slås ut eller skadas i olyckor. Det är viktigt att alltid uppsöka tandvården om tänderna skadats i en […]

Akut tandvård under högtider

Uncategorized Akuta tandproblem tar inte hänsyn till högtider och ledighet och tandvärk kommer sällan lägligt. Men om oturen är framme har Aqua Dental öppet och kan ta emot dig under hela julhelgen, utan extra avgifter. I Stockholm har vi stor beredskap för akuta besök och kan ta emot dig med kort varsel 365 dagar om året, […]

Låt inte ditt ATB gå förlorat

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Låt inte ditt ATB gå förlorat Varje år delas ett bidrag ut från Försäkringskassan som ska uppmuntra till regelbundna tandläkarbesök och underlätta dina tandvårdskostnader. Bidraget delas ut den 1 juli varje år från och med det år du fyller 24. Många är omedvetna om tandvårdsbidraget och hur stor ersättningen är.  Det allmänna tandvårdsbidraget, som ofta […]

Ilningar i tänderna

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Ilningar i tänderna Ilningar i tänderna kan orsaka svår smärta. Ilningar är vanligt förekommande vid omfattande och obehandlad karies men kan även förekomma när tänderna utsätts för kyla.   I stort sett alla människor drabbas av ilningar i tänderna någon gång i livet. Det brukar kännas som en kall strålning genom tanden och brukar försvinna lika […]

Vad ingår i akut tandvård?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Vad ingår i akut tandvård? En viktig del i att vår mun ska kunna hålla oss friska och må bra är tillgängligheten till akut tandvård. Men vad är egentligen akut tandvård och vad ingår i den?  Vi vet aldrig när behovet av akut tandvård dyker upp. Vi kan råka ut för en olycka eller plötsligt […]