Tand- och munsjukdomar som kräver akut tandvård

munsjukdomar

Vänta inte med att söka akut tandvård om du exempelvis skadat en tand, drabbats av akut tandvärk eller blöder kraftigt från tandköttet. Om du väntar kan tillstånden leda till allvarligare tand- och munsjukdomar som tandlossning.  

 

Att söka akut tandvård om du har tandvärk eller tandköttsinflammation är av yttersta vikt för att snabbt få nödvändig behandling och minimera risken för komplikationer. Om du väntar kan tillstånden förvärras och kräva mer omfattande och kostsamma behandling.  

 

Då ska du söka akut tandvård 

Tand- och munsjukdomar kan ibland uppstå oväntat och kräva snabb åtgärd. Det är dock inte alltid lätt att veta när man bör söka vård och vilka symtom som tyder på att du är i behov av akut tandvård. Nedan listas tand- och munsjukdomar som du bör söka akut tandvård för och vad deras symtom brukar vara.  

 

Tandböld

En tandböld är en allvarlig infektion som kan orsaka svår tandvärk, svullnad i tandköttet eller ansiktet, och kan leda till en fistel i tandköttet. Det är viktigt att snabbt få akutvård för att behandla och dränera bölden för att förhindra att infektionen sprider sig till andra delar av kroppen. 

 

Akut tandvärk

Om du upplever plötslig och intensiv tandvärk som inte försvinner, kan det vara ett tecken på allvarliga tandproblem som kräver omedelbar vård. Orsakerna till akut tandvärk kan inkludera tandböld, infekterad tand, karies eller andra komplikationer. 

 

Ont i en visdomstand

Visdomständer kan orsaka smärta och obehag när de växer fram eller om de blir infekterade. Om du upplever svår smärta eller svullnad i området kring visdomstanden bör du uppsöka akut tandvård för att utvärdera situationen och vidta lämpliga åtgärder. 

 

Tandtrauma

Om du har skadat en tand vid en olycka och upplever smärta eller synliga skador på tanden som sprickor, är det viktigt att söka akutvård. Snabb behandling kan hjälpa till att rädda tanden och minimera skadorna. 

 

Kraftig blödning

Om du upplever kraftig blödning från tandköttet efter en olycka, tandborstning eller tandtråd, kan det vara ett tecken på allvarlig tandköttsskada eller andra tandproblem. Det är viktigt att få akut vård för att stoppa blödningen och diagnostisera orsaken. 

 

Tandköttsinflammation (gingivit)

Om du har svåra symtom på tandköttsinflammation, såsom kraftig svullnad, rött och ömt tandkött samt blödning, bör du söka akutvård för att behandla tillståndet. Obehandlad tandköttsinflammation kan i värsta fall leda till tandlossning.  

 

Utslagen tand 

Om du har slagit ut en del av en tand eller en hel tand genom en skada eller olycka, krävs akut tandvård för att utvärdera skadans omfattning och vidta åtgärder för att rädda tanden. Om du slår ut en bit av en tand eller en hel tand ska du förvara tanden i munnen eller i ett glas mjölk. Detta hjälper till att öka chanserna för att rädda tanden.  

 

Fyllning har lossnat 

Om du känner eller misstänker att en fyllning har lossnat ska du söka akut tandvård. En oskyddad tand är extra känslig för bakterier och risken är att tandnerven angrips. 

 

Varför är det viktigt att söka akut tandvård? 

Om du har någon av ovanstående symtom ska du inte vänta med att söka akut tandvård. Tillstånden som beskrivits ovan är allvarliga men om de inte behandlas i tid kan de leda till ännu svårare tand och munsjukdomar som i sin tur kräver omfattande och kostsamma behandlingar. Nedan hittar du varför det är viktigt att söka akut vård snabbt:  

 

  • Smärtlindring: Akutvård kan lindra omedelbar smärta och obehag som är förknippade med dessa sjukdomar. 
  • Förebyggande: Tidig behandling kan förhindra att problemen försämras och leder till allvarliga komplikationer. 
  • Bevarande av tandhälsa: Genom att snabbt behandla tand- och munproblem kan du bevara din tandhälsa och undvika förlust av tänder. 

 

Vad händer om jag inte söker akut tandvård? 

Om du misstänker att du har karies, en tandböld, tandköttsinflammation eller skadat en tand och inte söker akut tandvård kan konsekvenserna bli mycket allvarliga.  

 

  • Du kan drabbas av tandlossning och permanent tandförlust vid obehandlad tandköttsinflammation. 
  • Obehandlad karies kan leda till ruttna tänder och i värsta fall kan tänder som är allvarligt drabbade av karies behöva dras ut.  
  • Om en tandböld förblir obehandlad kan infektionen spridas till käkbenet.  

 

Du ska alltid ta din tand- och munhälsa på allvar. Om du upplever något av ovanstående symtom bör du omedelbart kontakta en akuttandläkare för att få rätt vård och behandling. Att agera snabbt kan göra en stor skillnad för din tandhälsa och du undviker mer omfattande behandlingar som kan bli mycket kostsamma.  

 

På Aqua Dental erbjuder vi akut tandvård och våra tandläkare har dagligen tider avsatta för att kunna ta emot patienter med akut problematik. Vi har öppet 365 dagar om året och vi har även slopat den traditionella helg- och jourtaxan så ett besök hos oss kostar lika mycket alla dagar i veckan alla tider på dygnet. Akut problematik går inte att planera och därför vill vi göra det så smidigt som möjligt för dig att uppsöka en tandläkare.  

 

 

 

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.

Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.


Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.

Aqua Dental - Expressen
Vasagatan 12
Aqua Dental - Farsta
Farsta Torg 25
Aqua Dental - Hammarby Sjöstad
Lugnets Allé 10
Aqua Dental - Kista
Danmarksgatan 46
Aqua Dental - Kungsholmen
Norr Mälarstrand 62
Aqua Dental - Mood
Norrlandsgatan 13
Aqua Dental - Mörby
Mörby Centrum
Aqua Dental - Nacka
Forumvägen 32
Aqua Dental - Odenplan
Dalagatan 42
Aqua Dental - Sollentuna
Sollentuna Centrum
Aqua Dental - Täby
Täby Centrum
Aqua Dental - Vasastan
Saltmätargatan 22
Aqua Dental - Östermalm
Sturegatan 48
Aqua Dental - Narkoskliniken
Rålambsvägen 10A-10B

 

Kontakta Aqua Dental

010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se

På En Av Våra Tandvårdskliniker: Kan Vi Hjälpa dig 365 dagar Om Året

Tandläkare Tandvårdsklinik Vi på Aqua Dental erbjuder ett i princip komplett tandvårdsutbud på fler av våra tandvårdskliniker. Vi har även slopat den traditionella jour- och helgtaxan vilket innebär att ett besök på en tandvårdsklinik hos oss kostar lika mycket alla dagar i veckan alla tider på dygnet.    Hos oss på Aqua Dental kan du få […]

Fyra Snabba Fakta Om Tandköttsinflammation

Akut tandvård Fyra snabba fakta om tandköttsinflammation Tandköttsinflammation kan vara en allvarlig munsjukdom om den inte behandlas i tid.    Tandköttsinflammation kan även kallas för gingivit och är en inflammation i tandköttet orsakad av bakterier. En tandköttsinflammation kan läka ut utan att lämna bestående skador på tänderna eller tandköttet. Men en obehandlad tandköttsinflammation kan leda till tandlossning. […]

Akuttandläkare: Finns Där När Du Behöver Det Som Mest

Akut tandvård Akuttandläkare Hos en akuttandläkare får du hjälp med att behandla akut problematik i munhålan. Du kan exempelvis behöva besöka en akuttandläkare om du har tandvärk eller skadat en tand.    En akuttandläkare är till för dig som drabbats av akuta tandbesvär som kräver snabb behandling. Det kan röra sig om plötslig och ihållande smärta eller […]

Så Upprätthåller Du En God Munhygien

Uncategorized Munhygien För att upprätthålla en god munhygien är det viktigt att ta hand om din munhälsa. Du bibehåller en sund munhygien med hjälp av noggrann munvård och regelbundna besök hos din tandläkare.     En sund munhälsa är inte bara viktigt för dina tänder och ditt tandkött. Din munhälsa påverkar även din allmänhälsa. Därför ska du […]

Tandköttsinflammation: Symtom och Behandling

Akut tandvård Tandköttsinflammation Om du har ont i tandkött eller om det blöder kan du ha en tandköttsinflammation. Tandköttsinflammation kan, om det förblir obehandlat, leda till tandlossning.    Tandköttsinflammation kallas även för gingivit och är i sig inte ett farligt tillstånd. Men om en inflammation i tandköttet inte behandlas kan det leda till mer allvarliga tandsjukdomar som […]

Symtom På Karies: Då Ska Du Söka Vård

Akut tandvård Vanliga symtom på karies och hur karies kan förebyggas Karies kan vara svårt att upptäcka själv. Men symtom som man bör vara extra uppmärksam på är bland annat vita fläckar på tänderna och om tänderna börjar missfärgas och skifta i grått eller svart.     Karies, även kallat hål i tänderna, uppstår när tänderna utsätts för […]

Vad är en tandinfektion?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandinfektion Vanlig symtom på tandinfektion är svullnad och intensiv tandvärk. Med rätt vård och förebyggande åtgärder kan du undvika att drabbas av tillståndet.    Tandböld är en av de vanligaste typerna av tandinfektion. En infektion kan bland annat uppstå om du har drabbats av karies som förblir obehandlad eller om du har en bristande munhygien.   […]

Så kan problem med tänderna orsaka huvudvärk

Uncategorized Så kan problem med tänderna orsaka huvudvärk Återkommande huvudvärk kan ha flera orsaker, men visste du att problem med tänderna kan vara en av dem? Om du ofta plågas av huvudvärk bör du uppsöka vården för att reda ut vad problemet grundar sig i. Om du har återkommande huvudvärk bör du ta det på allvar. […]

Minska risken för akuta behov med regelbunden tandvård

Uncategorized Minska risken för akuta behov med regelbunden tandvård Att besöka tandläkaren regelbundet är viktigt. Genom regelbundna besök minskar du risken att drabbas av akuta eller omfattande problem med tänderna. Att skjuta upp tandläkarbesök på grund av exempelvis tandvårdsrädsla eller sämre ekonomiska tider kan orsaka mer problem och bli mer kostsamt i längden. Så ofta ska […]

Sambandet mellan huvudvärk och tandvärk

Uncategorized Sambandet mellan huvudvärk och tandvärk Både huvudvärk och tandvärk är tillstånd som kan ge påtagliga besvär. Smärtan beror oftast på skilda orsaker, men ibland kan det finnas ett samband mellan huvudvärk och tandvärk. Refererad smärta kallas det när smärtan upplevs i en del av kroppen, men källan till smärtan egentligen sitter någon annanstans. Om du […]