Vad är frätskador på tänderna? 

Varje gång du äter och dricker sura livsmedel påverkas situationen i munnen. PH-värdet sänket och dina tänder utsätts för ett syraangrepp. I värsta all kan det leda till frätskador på tänderna.

Sura livsmedel, uppstötningar eller kräkningar kan orsaka syraattacker som skapar en obalans i munnen då pH-värdet sänks. Denna obalans kan i sin tur leda till frätskador, erosionsskador, på tänderna. En frätskada liknar en urgröpning på tandens yta då emaljen slits ned och tandsubstans förloras.
Frätskador uppstår på grund av en obalans och har ingenting att göra med bakterier. När frätskador uppstår är det tandens yttersta lager som påverkas och slits ned. Om skadan fortsätter och inte behandlas kan den gå djupare in i tanden och tillslut nå ändå in till nerven.

Varför uppstår frätskador?

Frätskador uppkommer om tänderna utsätts för syraangrepp frekvent. Det kan exempelvis vara kost, kräkningar eller sura uppstötningar. Dessa syraangrepp sänker munnens pH-värde och skapar en obalans.

Frekvent intag av sura livsmedel är en orsak till frätskador, men det finns även inre orsaker som kan ge upphov till frätskador på tänderna. Frekventa kräkning som förekommer vid ätstörningsproblematik ökar riskerna för frätskador. Magsaft har lågt pH-värde som stör balansen i munhålan. Personer som lider av sura uppstötningar, refluxer, är också i riskzonen för erosionsskador.

Om en patient lider av muntorrhet kan riskerna för frätskador öka då det är salivens jobb att återställa pH-värdet och balansen i munnen.

Vad finns det för symptom?

Det kan vara svårt att själv upptäcka om man drabbats av frätskador därför är det viktigt att gå på regelbundna besök hos tandläkaren. Det är viktigt att upptäcka eventuella frätskador i tid innan de tagit sig in till nerven.

Några tecken kan du upptäcka själv:

  • Tänderna blir genomskinliga och gråaktiga skär uppstår.
  • Ilningar vid intag av kalla eller varma drycker.
  • Formen på tänderna förändras och de blir rundare.
  • Tandytan blir matt och mörkare då emaljen försvinner.

Kan man behandla frätskador?

Om du drabbats av frätskador och får diagnosen av din tandläkare kommer de att se över din kost och dryckesvanor. Eventuella problem md mage eller kräkningar ses också över. Frätskador kan inte återhämta sig, en tunn och skadad emalj kommer att förbli tunn och skadad, däremot är det viktigt att skadan upptäckas så att man kan behandla den och förebygga ytterligare skador. När frätskador behandlas ligger fokus på en orsaksutredning, men självklart måste även den fysiska skadan tas om hand. I de mer lindriga fallen kan en behandling med fluorprofylax vara nog men behandling med komposit används också ofta. Om skadorna är omfattande kan kronterapier vara ett alternativ.

Kan jag undvika frätskador på tänderna?

Eftersom en skadad emalj förblir skadad är det viktigt att arbeta förebyggande, så att du kan undvika den här typen av skador och stärka din emalj.

  • Borsta inte tänderna direkt efter maten utan vänta minst en timme efter måltid.
  • Låt dina tänder vila mellan måltiderna och undvika att smådricka under dagen.
  • När du äter och dricker sura livsmedel som exempelvis juice och frukt är det bra att göra detta tillsammans med måltider då de basiska neutralisera det sura.
  • För att stärka emaljen är det bra att addera extra fluor till dina dagliga hygienrutiner.
  • Om du vill undvika frätskador kan du se över dina kostvanor och undvika att äta eller dricka sur mat ofta.

När ska jag söka vård

Det är viktigt att regelbundet gå till en tandläkare så att denne kan upptäcka eventuella frätskador i tid. Om du drabbas av svåra ilningar eller värk i tänderna kan det vara aktuellt att söka vård akut. Aqua Dental har öppet 365 dagar om året och har flera tider varje dag avsatt för just akuta besök. Boka din tid här.

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.
Intresserad av ett tandimplantat?

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Om du utsätts för tandtrauma

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Om du utsätts för tandtrauma Skador mot mun tänder, tandtrauma, är vanligare bland barn men drabbar även vuxna. För att kunna rädda tanden är det viktigt att följa de råd som finns. Det är dessutom viktigt att söka vård akut.     Vi pratar ofta om skador mot mun hos barn, men det är också något […]

Tandskador hos barn och ungdomar

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Tandskador hos barn och ungdomar Om ditt barn utsätts för ett trauma mot munnen är det viktigt att söka vård omgående. Detta för att minska riskerna för permanenta skador på tänderna. Det är vanligt att barn och ungdomar råkar ut för skador mot tänderna. Det kan vara allt från slag mot munnen, idrottsrelaterade skador till […]

Visdomständer som gör ont

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Visdomständer som gör ont Visdomständerna sitter längt bak i tandraden. Om de växer fram brukar de bryta igenom vid 18 -25 års åldern. Ibland kan de även orsaka ordentliga besvär. Vissa har anlag för att få alla fyra visdomständer medan andra saknar anlag helt eller delvis. Om man får alla fyra visdomständer har en vuxen […]

Det här är tandvårdsrädsla

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Det här är tandvårdsrädsla Tandvårdsrädsla  Hälften av Sveriges befolkning lider av tandvårdsrädsla. Med tanke på det är också många tandläkare vana av att behandla patienter som känner oro inför sitt besök. Det finns också en del saker du själv kan tänka på för att lindra oron.    Vad är tandvårdsrädsla?  Tandvårdsrädsla är precis vad det låter […]

Ilningar i tänderna

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Ilningar i tänderna Ilningar i tänderna är ett problem de flesta upplever någon gång. Den bakomliggande orsaken kan variera men oftast beror det på karies eller blottande tandhalsar. Om dina ilningar inte gått över efter några dagar är det oerhört viktigt att du vänder dig till en tandläkare som undersöker och åtgärdar den bakomliggande orsaken.   […]

Karies – vad är det?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandvärk Karies – vad är det? En av de mest vanliga tandsjukdomar är karies. Den är svår att upptäcka själv innan angreppen blivit påtagliga, därför är det viktigt att gå på regelbundna kontroller hos en tandläkare. Den vanligaste sjukdomen som kan drabba dina tänder är karies, även kallat hål i tänderna. Det uppstår när bakterier bildar […]