Vad är frätskador på tänderna? 

Varje gång du äter och dricker sura livsmedel påverkas situationen i munnen. PH-värdet sänket och dina tänder utsätts för ett syraangrepp. I värsta all kan det leda till frätskador på tänderna.

Sura livsmedel, uppstötningar eller kräkningar kan orsaka syraattacker som skapar en obalans i munnen då pH-värdet sänks. Denna obalans kan i sin tur leda till frätskador, erosionsskador, på tänderna. En frätskada liknar en urgröpning på tandens yta då emaljen slits ned och tandsubstans förloras.
Frätskador uppstår på grund av en obalans och har ingenting att göra med bakterier. När frätskador uppstår är det tandens yttersta lager som påverkas och slits ned. Om skadan fortsätter och inte behandlas kan den gå djupare in i tanden och tillslut nå ändå in till nerven.

Varför uppstår frätskador?

Frätskador uppkommer om tänderna utsätts för syraangrepp frekvent. Det kan exempelvis vara kost, kräkningar eller sura uppstötningar. Dessa syraangrepp sänker munnens pH-värde och skapar en obalans.

Frekvent intag av sura livsmedel är en orsak till frätskador, men det finns även inre orsaker som kan ge upphov till frätskador på tänderna. Frekventa kräkning som förekommer vid ätstörningsproblematik ökar riskerna för frätskador. Magsaft har lågt pH-värde som stör balansen i munhålan. Personer som lider av sura uppstötningar, refluxer, är också i riskzonen för erosionsskador.

Om en patient lider av muntorrhet kan riskerna för frätskador öka då det är salivens jobb att återställa pH-värdet och balansen i munnen.

Vad finns det för symptom?

Det kan vara svårt att själv upptäcka om man drabbats av frätskador därför är det viktigt att gå på regelbundna besök hos tandläkaren. Det är viktigt att upptäcka eventuella frätskador i tid innan de tagit sig in till nerven.

Några tecken kan du upptäcka själv:

  • Tänderna blir genomskinliga och gråaktiga skär uppstår.
  • Ilningar vid intag av kalla eller varma drycker.
  • Formen på tänderna förändras och de blir rundare.
  • Tandytan blir matt och mörkare då emaljen försvinner.

Kan man behandla frätskador?

Om du drabbats av frätskador och får diagnosen av din tandläkare kommer de att se över din kost och dryckesvanor. Eventuella problem md mage eller kräkningar ses också över. Frätskador kan inte återhämta sig, en tunn och skadad emalj kommer att förbli tunn och skadad, däremot är det viktigt att skadan upptäckas så att man kan behandla den och förebygga ytterligare skador. När frätskador behandlas ligger fokus på en orsaksutredning, men självklart måste även den fysiska skadan tas om hand. I de mer lindriga fallen kan en behandling med fluorprofylax vara nog men behandling med komposit används också ofta. Om skadorna är omfattande kan kronterapier vara ett alternativ.

Kan jag undvika frätskador på tänderna?

Eftersom en skadad emalj förblir skadad är det viktigt att arbeta förebyggande, så att du kan undvika den här typen av skador och stärka din emalj.

  • Borsta inte tänderna direkt efter maten utan vänta minst en timme efter måltid.
  • Låt dina tänder vila mellan måltiderna och undvika att smådricka under dagen.
  • När du äter och dricker sura livsmedel som exempelvis juice och frukt är det bra att göra detta tillsammans med måltider då de basiska neutralisera det sura.
  • För att stärka emaljen är det bra att addera extra fluor till dina dagliga hygienrutiner.
  • Om du vill undvika frätskador kan du se över dina kostvanor och undvika att äta eller dricka sur mat ofta.

När ska jag söka vård

Det är viktigt att regelbundet gå till en tandläkare så att denne kan upptäcka eventuella frätskador i tid. Om du drabbas av svåra ilningar eller värk i tänderna kan det vara aktuellt att söka vård akut. Aqua Dental har öppet 365 dagar om året och har flera tider varje dag avsatt för just akuta besök. Boka din tid här.

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Minska risken för akuta behov med regelbunden tandvård

Uncategorized Att besöka tandläkaren regelbundet är viktigt. Genom regelbundna besök minskar du risken att drabbas av akuta eller omfattande problem med tänderna. Att skjuta upp tandläkarbesök på grund av exempelvis tandvårdsrädsla eller sämre ekonomiska tider kan orsaka mer problem och bli mer kostsamt i längden. Så ofta ska du gå till tandläkaren Hur ofta du behöver […]

Sambandet mellan huvudvärk och tandvärk

Uncategorized Både huvudvärk och tandvärk är tillstånd som kan ge påtagliga besvär. Smärtan beror oftast på skilda orsaker, men ibland kan det finnas ett samband mellan huvudvärk och tandvärk. Refererad smärta kallas det när smärtan upplevs i en del av kroppen, men källan till smärtan egentligen sitter någon annanstans. Om du lider av en infekterad tand […]

Slå ut eller slå av en tand – så ska du agera

Uncategorized Om du slagit ut eller slagit av en tand är det viktigt att träffa en tandläkare så snart som möjligt. Ju tidigare du uppsöker tandvården, desto större är möjligheterna att rädda tanden. Det är vanligt att tänder slås ut eller skadas i olyckor. Det är viktigt att alltid uppsöka tandvården om tänderna skadats i en […]

Akut tandvård under högtider

Uncategorized Akuta tandproblem tar inte hänsyn till högtider och ledighet och tandvärk kommer sällan lägligt. Men om oturen är framme har Aqua Dental öppet och kan ta emot dig under hela julhelgen, utan extra avgifter. I Stockholm har vi stor beredskap för akuta besök och kan ta emot dig med kort varsel 365 dagar om året, […]

Låt inte ditt ATB gå förlorat

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Låt inte ditt ATB gå förlorat Varje år delas ett bidrag ut från Försäkringskassan som ska uppmuntra till regelbundna tandläkarbesök och underlätta dina tandvårdskostnader. Bidraget delas ut den 1 juli varje år från och med det år du fyller 24. Många är omedvetna om tandvårdsbidraget och hur stor ersättningen är.  Det allmänna tandvårdsbidraget, som ofta […]

Ilningar i tänderna

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Ilningar i tänderna Ilningar i tänderna kan orsaka svår smärta. Ilningar är vanligt förekommande vid omfattande och obehandlad karies men kan även förekomma när tänderna utsätts för kyla.   I stort sett alla människor drabbas av ilningar i tänderna någon gång i livet. Det brukar kännas som en kall strålning genom tanden och brukar försvinna lika […]

Vad ingår i akut tandvård?

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Vad ingår i akut tandvård? En viktig del i att vår mun ska kunna hålla oss friska och må bra är tillgängligheten till akut tandvård. Men vad är egentligen akut tandvård och vad ingår i den?  Vi vet aldrig när behovet av akut tandvård dyker upp. Vi kan råka ut för en olycka eller plötsligt […]