Det här är tandvårdsrädsla

Tandvårdsrädsla 

Hälften av Sveriges befolkning lider av tandvårdsrädsla. Med tanke på det är också många tandläkare vana av att behandla patienter som känner oro inför sitt besök. Det finns också en del saker du själv kan tänka på för att lindra oron.  

 Vad är tandvårdsrädsla? 

Tandvårdsrädsla är precis vad det låter som, patienter som känner oro eller i värsta fall skräck inför att besöka tandvården. Oftast rör det sig om ett besök hos tandläkaren, men det kan också vara till en tandhygienist. Vissa kan känna obehag bara av att befinna sig inne på en tandläkarklinik. Ibland behövs tandvård akut, vilket kan vara extra jobbigt eftersom patienten då inte hinner förbereda sig på besöket. 
 

Vad tandvårdsrädslan beror på varierar men det handlar ofta om traumatiska minnen från tandläkaren, men det kan också vara trauma relaterat till andra upplevelser som i dag påminner om tandläkaren eller läkaren. Föräldrar överför ofta sin egen tandvårdsrädsla på sina egna barn. För många sker besöken hos tandvården så sällan att det aldrig hinner bli en rutin.  

 Allvarliga efterföljder 

Omkring fem procent av Sveriges befolkning över 18 år lider av extrem tandvårdsrädsla. Dessa personer undviker ofta att besöka tandläkaren, ibland på många år. Att undvika tandvård kan ge stora konsekvenser, både för munnen och för ekonomin. Ett problem går ofta lättare att laga samt tenderar att bli mindre kostsamt, ju tidigare det åtgärdas.  

 Tandläkaren finns där för dig 

Många personer som lider av tandvårdsrädslsom leder till att patienten tror att tandläkaren vill patienten det värsta. Men då är det viktigt att komma ihåg att tandläkaren finns där för din skull och vill dig bara ditt bästa. Tandläkareuppgift är att leverera kvalitativ tandvård och ett så bra intryck som möjligt. 

Genom att berätta om din oro underlättar du både för dig och behandlaren. Genom att berätta om rädslan kan kliniken avsätta ytterligare behandlingstid under ditt besök och du hinner utföra vissa åtgärder som vi rekommenderar att du tar till under ditt besök. Du kan bland annat:  

  • Ta med hörlurar och lyssna på musik eller ljudbok under behandlingen 
  • Be en vän eller familjemedlem följa med 
  • Informera din behandlare om vad det är du upplever obehagligt 
  • Fråga din behandlare om vad som görs under tidens gång 
  • Be om att få ta paus  

Du kan också fråga din klinik om det är möjligt att komma dit en gång för att se lokalen, behandlingsrummen och instrumenten. Då kan du också passa på att ställa frågor om kommande behandling.  

 

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.
Intresserad av ett tandimplantat?

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Att skada och slå av tänder

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Att skada och slå av tänder Att slå av tänder eller på annat vis skada dem är ett allvarligt problem som ofta kräver akut behandling. Orsakerna till skadan kan vara många, men ju snabbare du söker vård desto större chans är det att tanden går att rädda.   Olyckor som drabbar tänderna är vanligt förekommande, även bland vuxna. […]

Om du utsätts för tandtrauma

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Om du utsätts för tandtrauma Skador mot mun tänder, tandtrauma, är vanligare bland barn men drabbar även vuxna. För att kunna rädda tanden är det viktigt att följa de råd som finns. Det är dessutom viktigt att söka vård akut.     Vi pratar ofta om skador mot mun hos barn, men det är också något […]

Tandskador hos barn och ungdomar

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Tandskador hos barn och ungdomar Om ditt barn utsätts för ett trauma mot munnen är det viktigt att söka vård omgående. Detta för att minska riskerna för permanenta skador på tänderna. Det är vanligt att barn och ungdomar råkar ut för skador mot tänderna. Det kan vara allt från slag mot munnen, idrottsrelaterade skador till […]

Visdomständer som gör ont

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Visdomständer som gör ont Visdomständerna sitter längt bak i tandraden. Om de växer fram brukar de bryta igenom vid 18 -25 års åldern. Ibland kan de även orsaka ordentliga besvär. Vissa har anlag för att få alla fyra visdomständer medan andra saknar anlag helt eller delvis. Om man får alla fyra visdomständer har en vuxen […]

Vad är frätskador på tänderna? 

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Vad är frätskador på tänderna?  Varje gång du äter och dricker sura livsmedel påverkas situationen i munnen. PH-värdet sänket och dina tänder utsätts för ett syraangrepp. I värsta all kan det leda till frätskador på tänderna. Sura livsmedel, uppstötningar eller kräkningar kan orsaka syraattacker som skapar en obalans i munnen då pH-värdet sänks. Denna obalans […]

Ilningar i tänderna

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Ilningar i tänderna Ilningar i tänderna är ett problem de flesta upplever någon gång. Den bakomliggande orsaken kan variera men oftast beror det på karies eller blottande tandhalsar. Om dina ilningar inte gått över efter några dagar är det oerhört viktigt att du vänder dig till en tandläkare som undersöker och åtgärdar den bakomliggande orsaken.   […]