Vad ingår i akut tandvård?

Akut tandvård, vad ingår?

En viktig del i att vår mun ska kunna hålla oss friska och må bra är tillgängligheten till akut tandvård. Men vad är egentligen akut tandvård och vad ingår i den? 

Vi vet aldrig när behovet av akut tandvård dyker upp. Vi kan råka ut för en olycka eller plötsligt drabbas av tandvärk. Du som råkat ut för en olycka eller drabbats av tandvärk kan vända dig till valfri tandvårdsaktör som erbjuder akut tandvård. Köerna och priserna kan variera, så även utbudet av akuta tjänster. 

Vad ingår i akut tandvård? 

Akut tandvård består oftast av ett kortare besök där målet är att lindra de problem som uppstått. Akuta åtgärder genomförs, och det kan vara en värkande tand men det kan också vara en flisa av en tand som lossnat eller en rotfylld tand som värker. Om det inte går att göra permanenta åtgärder direkt gör tandläkaren en temporär lösning för att minska dina problem.  

Kortfattat skulle man kunna säga att du alltid genomför en undersökning, som fokuserar på det problematiska området. Ibland krävs också en röntgenundersökning för att tandläkaren ska få förståelse av problemet. 

Så går en akutundersökning till 

En akutundersökning innebär att tandläkaren endast fokuserar på det område som du upplever problematiskt. Det görs alltså ingen undersökning på hela munnen vilket görs vid en vanlig rutinundersökning.  

Ibland kompletteras akutundersökningen med att röntgenbilder tas. Det kan vara för att tandläkaren ska få djupare förståelse för problematiken. När akutundersökningen är genomförd får du information om vad som orsakat din problematik. Ibland är det en skada, men ibland kan värk uppstå utan vidare orsak också.  

Oavsett bakgrund försöker tandläkaren att hjälpa dig med en åtgärd som minskar dina problem. Oftast görs en temporär lösning och du får sedan boka en ny tid och komma tillbaka för en permanent lösning. Huvudsyftet är att lindra din värk. 

Om du inte genomfört en rutinundersökning under en längre tid bör du genast boka en sådan. Det är en av de viktigaste åtgärderna för att undvika akuta besvär i munnen.  

Då ska du uppsöka akut tandvård 

  • Om din tand har ändrat färg  
  • Om du tappat en lagning från en tand 
  • Om du slagit ut en tand 
  • Om du drabbas av tandvärk som inte gått över på någon dag 
  • Om du ramlat och slagit i munnen 

Om ditt barn råkat ut för någon av de ovan nämnda punkterna bör du också uppsöka akut tandvård. Ni ska i huvudsak vända er till barnets ordinarie tandläkare, men om tid inte finns går det att välja annan aktör. 

Du kan ringa Aqua Dental på 010-188 00 00 för att boka din akuttid. Här kan du oftast få tid samma dag som du vänder dig till oss. 

 

Boka tid

Fyll i formuläret om du inte hittar någon tid som passar så ska vi hjälpa dig att få en tid på någon av våra andra kliniker.
Genom att skicka in detta formulär godkänner du att vi sparar och hanterar dina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals dataskyddspolicy.

Kontakta oss

Kontakta Aqua Dental för att få veta mer om våra behandlingar.
Lugnets Allé 10
Kungsholmen - Stockholm
Norr Mälarstrand 62
Forumvägen 32
Vasagatan 12
Täby - Stockholm
Stora Marknadsvägen 15
Stureplan - Stockholm
Riddargatan 12A
Danmarksgatan 46
Rålambsvägen 10A
Odenplan - Stockholm
Dalagatan 42

 
 
 
Kontakta Aqua Dental
010-188 00 00
servicecenter@aquadental.se
Aqua Dental Logo

Minska risken för akuta behov med regelbunden tandvård

Uncategorized Att besöka tandläkaren regelbundet är viktigt. Genom regelbundna besök minskar du risken att drabbas av akuta eller omfattande problem med tänderna. Att skjuta upp tandläkarbesök på grund av exempelvis tandvårdsrädsla eller sämre ekonomiska tider kan orsaka mer problem och bli mer kostsamt i längden. Så ofta ska du gå till tandläkaren Hur ofta du behöver […]

Sambandet mellan huvudvärk och tandvärk

Uncategorized Både huvudvärk och tandvärk är tillstånd som kan ge påtagliga besvär. Smärtan beror oftast på skilda orsaker, men ibland kan det finnas ett samband mellan huvudvärk och tandvärk. Refererad smärta kallas det när smärtan upplevs i en del av kroppen, men källan till smärtan egentligen sitter någon annanstans. Om du lider av en infekterad tand […]

Slå ut eller slå av en tand – så ska du agera

Uncategorized Om du slagit ut eller slagit av en tand är det viktigt att träffa en tandläkare så snart som möjligt. Ju tidigare du uppsöker tandvården, desto större är möjligheterna att rädda tanden. Det är vanligt att tänder slås ut eller skadas i olyckor. Det är viktigt att alltid uppsöka tandvården om tänderna skadats i en […]

Akut tandvård under högtider

Uncategorized Akuta tandproblem tar inte hänsyn till högtider och ledighet och tandvärk kommer sällan lägligt. Men om oturen är framme har Aqua Dental öppet och kan ta emot dig under hela julhelgen, utan extra avgifter. I Stockholm har vi stor beredskap för akuta besök och kan ta emot dig med kort varsel 365 dagar om året, […]

Låt inte ditt ATB gå förlorat

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Låt inte ditt ATB gå förlorat Varje år delas ett bidrag ut från Försäkringskassan som ska uppmuntra till regelbundna tandläkarbesök och underlätta dina tandvårdskostnader. Bidraget delas ut den 1 juli varje år från och med det år du fyller 24. Många är omedvetna om tandvårdsbidraget och hur stor ersättningen är.  Det allmänna tandvårdsbidraget, som ofta […]

Ilningar i tänderna

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Ilningar i tänderna Ilningar i tänderna kan orsaka svår smärta. Ilningar är vanligt förekommande vid omfattande och obehandlad karies men kan även förekomma när tänderna utsätts för kyla.   I stort sett alla människor drabbas av ilningar i tänderna någon gång i livet. Det brukar kännas som en kall strålning genom tanden och brukar försvinna lika […]

Om din skalfasad lossnar eller går sönder

Akut tandvård Akuttandläkare Tandläkare Tandvärk Om din skalfasad lossnar eller går sönder Skalfasader har en lång hållbarhet om du vårdar dem rätt och vänder sig till en seriös aktör. Ibland kan dock olyckan vara framme och skalfasaden lossna eller gå sönder, och då är det viktigt att vända sig till en tandläkare för en lösning. Om du inte söker vård kan tanden under skalfasaden ta skada.   Skalfasader är […]